Parisul, invadat de şobolani. Luvrul e, deocamdată, în siguranţă

25 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Parisul, invadat de şobolani. Luvrul e, deocamdată, în siguranţă

În zilele următoare, parizienii vor da nas în nas cu şobolanii mai mult decât de obicei din cauza ploilor abundente. Nivelul Senei a continuat să crească, iar o parte din muzeul Luvru a fost închisă şi operele de artă mutate în siguranţă, relatează en.rfi.fr. 

O mare parte din Franța este afectată de ploile torențiale de pe parcursul lunii ianuarie, mai multe case și magazine fiind inundate, iar circulaţia trenurilor pe o rută foarte circulată spre Paris, blocată.

Este de aşteptat ca sâmbătă nivelul Senei să ajungă la 6,2 metri, maxim atins ultima dată în 2016, când inundațiile au determinat muzeele de pe malul râului să-şi mute lucrările de artă din subsoluri.

"Apa nu a ajuns încă" în aripa artei islamice din Luvru, la subsol, dar nu va putea fi vizitată până cel puțin duminică, a anunţat miercuri muzeul.

Problema şobolanilor din Paris a devenit mult mai vizibilă, pe măsură ce galeriile lor sunt înghițite de apă, forțându-i să-şi caute adăposturi uscate.

"Nu înseamnă că există mai mulţi, doar că îi vedem mai mult", a declarat reporterilor Pierre Falgayrac, expert în "bio-agresorii urbani".  Nivelul actual este de 1,75 șobolani pe cap de parizian.

Muzeul Orsay și Orangerie se pregăteau, de asemenea, pentru posibile inundații, anulând joi deschiderea săptămânală, în eventualitatea mutării lucrărilor.

Navele de croazieră pe Sena de la Bateaux Mouche au fost nevoite să-şi  anuleze serviciile, iar operatorul național de tren SNCF a oprit până cel puțin vineri circulaţia pe linia R RER suburbană, care trece pe sub râu,

Râurile din Franța şi-au ieşit din matcă, cincisprezece departamente fiind în stare de alertă privind posibile inundații, o ploaie puternică fiind așteptată joi.

Perioada decembrie-ianuarie a fost cea de-a doua cea mai umedă înregistrată din 1900 încoace, potrivit serviciului Meteo France.

Alte stiri din Externe

Ultima oră