Papua Noua Guinee nu mai recunoaşte statul Kosovo

06 Iul 2018
Papua Noua Guinee nu mai recunoaşte statul Kosovo

Uneori, diplomaţia dă motive de zâmbete largi, când se inscă o furtună (diplomatică) într-un pahar cu apă, cum este cazul acum. Papua Noua Guinee a devenit al şaselea stat care nu mai recunoaşte independenţa provinciei secesioniste a Serbiei, respectiv statul Kosovo.

Papua Noua Guinee şi-a retras recunoaşterea independenţei Kosovo, potrivit site-ului tanjug.rs, care citează cotidianul Blic. La rândul lor, cei de la Blic citează surse diplomatice.

Ministrul de Externe Ivica Dacic a declarat săptămâna trecută că a primit o notă de la un stat, potrivit căreia îşi retrage recunoaşterea independenţei Kosovo la 27 iunie, dar nu a vrut să dezvăluie numele ţării.

Potrivit site-ului, şeful diplomaţiei sârbe a prezentat jurnaliştilor o notă care face referire la revocarea acestei recunoaşteri, fără a preciza ce ţară a trimis-o. Dar, potrivit ştampilei oficiale puse pe document, ar fi vorba despre Papua Noua Guinee.

Anterior, autorităţile sârbe au precizat că Liberia, Surinam, Sao Tome şi Principe, precum şi Guineea Bissau şi Burundi au făcut şi ele un pas înapoi şi nu mai recunosc independenţa Kosovo.

Provincia autonomă sârbă Kosovo şi-a proclamat independenţa în februarie 2008. În 2010, Curtea Internaţională de Justiţie a recunoscut independenţa regiunii. La ora actuală, Republica Kosovo este recunoscută, potrivit Belgradului, de 104 ţări, în timp ce peste 60 de state, printre care Rusia, China, India, Israel, Grecia, Spania, România, îi contestă independenţa.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră