Revoltă pe insula Mallorca: „Turiști, plecați acasă! Refugiații sunt bineveniți“

18 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
Revoltă pe insula Mallorca: „Turiști, plecați acasă! Refugiații sunt bineveniți“

Mallorca era și până acum un magnet pentru turiști, însă s-au atins deja cifre record pentru luna aprilie. Au apărut însă și persoane care nu sunt deloc încântate de acest lucru.

Pe zidurile din centrul orașului Palma de Mallorca au apărut tot mai multe mesaje în limba engleză împotriva turiștilor.

„Turiști, plecați acasă! Refugiații sunt bineveniți“, se poate citi pe unul dintre ziduri. “Turiștii sunt teroriștii”, scrie pe altul.

Locuitorii insulei sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor, astfel că aceste mesaje au captat rapid atenția presei internationale. „Ooo, deci acum noi ar trebui să plecăm acasă?”, se miră câțiva turiști englezi, în fața reporterilor de la televiziunea spaniolă.

rsz tourist

45% din bugetul insulei este dat direct de turism. Pe aeroportul Son Sant Joan aterizează între lunile aprilie și octombrie peste 13,2 milioane de turiști. Cei mai mulți sunt nemți, iar previziunile pentru 2016 indică o creștere de 16.5% față de anul trecut.

Ziarul local Diario de Mallorca notează că, în actualele condiții, nu toți turiștii vor avea parte de cazare. Hotelierii au anunțat deja că o noapte în lunile de vară va costa cu 256 de euro mai mult decât la un hotel similar din Paris, New York sau Tokio.

Conform televiziunii publice TVE, părerile despre acțiunea de protest sunt împărțite. “Insula își taie propriile resurse de sub picioare”, spune un domn. “Turismul în masă nu ne lasă să ne odihnim”, adaugă o femeie.

„Există deja o fobie față de turiști. De la supraîncărcare la colaps mai e doar un pas”, spune un reprezentant al locuitorilor din Mallorca. El solicită autorităților locale să limiteze numărul de turiști care pot ajune pe insulă.

Conducerea de stânga a insulei a catalogat incidentul drept ”vandalism” și a cerut poliției să îi găsească imediat pe făptași. “Turiștii aduc încasări anuale de 12 miliarde de euro și dau de lucru la 150.000 de oameni”, spune reprezentantul autorităților Biel Barcelo.

El recunoaște că fluxul de turiști atinge limitele insuportabilului în sezon, însă pentru asta autoritățile vor introduce o taxă suplimentară de insulă de 0.25- 2 euro pe noapte pentru fiecare turist.

Primarul din Palma a cerut firmelor de salubritate să îndepărtaze imediat mesajele xenofobe, însă acestea sunt scrise pe clădiri private, astfel că îndepărtarea lor va depinde de proprietarii imobilelor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră