Pachet cu explozivi, trimis din Grecia la...Ministerul german de Finanţe

16 Mar 2017 | scris de Istvan Deak
Pachet cu explozivi, trimis din Grecia la...Ministerul german de Finanţe

Agitaţie mare, miercuri după-amiază, la Berlin, la sediul Ministerului german de Finanţe. Un pachet care conținea un amestec exploziv a fost descoperit chiar în sediul ministerului. Potrivit poliţiei berlineze, pachetul a fost descoperit la biroul poştal al ministerului, iar amestecul exploziv este unul folosit frecvent în producerea materialului pirotehnic.

O sursă din cadrul poliţiei elene a declarat joi că pachetul cu pricina a fost expediat din Grecia, scrie presa germană.

Ministrul grec de Interne, Nikos Toskas, a preluat cazul după unele informații furnizate de poliția germană, iar autoritățile din cele două țări cooperează acum la ancheta din acest dosar. 

Purtând o ștampilă a poștei elene, pachetul îl menționa ca expeditor, cu adresa sa reală, un responsabil de frunte al principalului partid de opoziție, Noua Democrație (ND, dreapta), a precizat sursa din cadrul poliției elene.

Omul politic în cauză, Adonis Georgiadis, provenit din rândul extremei dreapta și lider al aripii populiste a ND, este o obsesie a stângii și extremei stânga din țară și proprietar al unei librării frecvent țintă a atacurilor atribuite mișcării anarhiste.

Poliția elenă anchetează asupra eventualelor legături cu acte similare comise de mișcarea extremistă greacă, potrivit aceleiași surse. De asemenea, autoritățile examinează cum a putut părăsi țara un pachet care conținea explozivi.

Potrivit presei germane, acest era adresat ministrului de finanțe, Wolfgang Schäuble, considerat în Grecia ca unul dintre principalii responsabili ai curelor de austeritate administrate țării, din 2010, pentru datoriile sale uriașe și care au scufundat-o în recesiune.

Dispozitivul, incluzând și "un fel de detonator", era de fabricație artizanală.

Cazul nu este o premieră în Germania, căci în noiembrie 2010, un colet care conținea explozivi, adresat din Grecia cancelarului german, Angela Merkel, a fost dezamorsat într-un local exterior sediului Guvernului.

Potrivit autorităților germane, această acțiune s-a înscris într-o serie de colete capcană descoperite aproape simultan la Berlin, Bologna (Italia), precum și în ambasade la Atena și aeroportul din capitala Greciei.

Aceste acțiuni, care au pus Europa în stare de alertă dar nu s-au soldat cu victime, au fost revendicate de un grup anarhist extremist grec, Conspirația celulelor de foc. Acest grup dezmembrat masiv a semnat mai multe acțiuni împreună cu anarhiștii italieni din FAI (Federazione anarchica informale), de asemenea cunoscută pentru trimiterea unor colete capcană în Italia cu începere din anii 2000.

Peste zece membri ai Conspirației au fost condamnați la grele pedepse cu închisoarea în Grecia, dar atacuri sporadice, fără victime, continuă să fie revendicate în țară în numele acestei organizații.

Alte stiri din Externe

Ultima oră