Oroarea din Grecia, dincolo de cuvinte. Cum au murit carbonizați oameni disperați, în căutarea unei cărări spre mare (VIDEO)

03 Mai 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Oroarea din Grecia, dincolo de cuvinte. Cum au murit carbonizați oameni disperați, în căutarea unei cărări spre mare (VIDEO) Galerie foto (6)

Sunt cel puțin 79 de morți. Sute de răniți. Un număr nedeterminat de dispăruți. O stațiune, Mati, aproape scrum. Pur și simplu, Grecia asistă la o tragedie greacă, dar nu în amfiteatru, ca spectacol, ci în fața unui alt spectacol, al neputinței în fața naturii dezlănțuite. Incendiile din regiunea Capitalei, Atena, sunt cele mai devastatoare din acest secol. Pur și simplu jurnaliștii au epuizat cuvintele, nu mai găsesc termeni de comparație pentru a descrie ceea ce se găsește la fața locului. Unul dintre ei scria că până și cuvintele au ars...

În staţiunea litorală Mati, situată la patruzeci kilometri est de Atena, 26 de persoane au fost descoperite carbonizate, dintre care unele ale unor copii mici, încolăcite unele în altele, "într-o ultimă încercare de a proteja", a declarat unul dintre salvatori, Vassilis Andriopoulos.

Când focul a ajuns la Mati, întețit de vântul cu rafale de peste 50 de kilometri pe oră, care și-a schimbat direcția brusc, sute de automobile au blocat drumurile principale care duceau către ieșirea din stațiune. Panicate, mai multe persoane, membre ale mai multor familii, au căutat o alternativă, pentru a se salva.

Au pornit în coloană pe o potecă dintr-o livadă de măslini, care credeau ei că îi va duce către apă, către mare. Din cauza fumului dens, grupul s-a îndreptat în direcție greșită, trezindu-se în fața unei coline și având focul în spate.  Așa au sfârșit carbonizați cei 26, îmbrățișați, într-o ultimă încercare disperată de a se salva.

"Oamenii sunt şocaţi, pierduţi, unii au pierdut totul, copii, părinţi, case", scriu, la unison, jurnaliștii trimiși la fața locului.

Responsabilii şi rezidenţii au descris un potop de flăcări, care s-a abătut după-amiază asupra zonei estice a capitalei, prinzând victimele în case, în maşini sau la câţiva metri de plajele la care încercau să ajungă.

La Mati, violenţa vântului, cu rafale despre peste 100 kilometri/oră, a "provocat o propagare fulger a flăcărilor în ţesătura urbană", a indicat purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Maliri.

"Mati nu mai există", a spus primarul din Rafina, Evangélos Bournous, numărând "peste o mie de clădiri deteriorate şi 300 de maşini" ale căror carcase încă fumegau.

Nikos Stavrinidis a povestit pentru abc.net.au că se afla în Mati împreună cu soţia sa pentru a pregăti casa de vacanţă pentru fiica sa. Focul l-a înconjurat rapid: „Totul s-a întâmplat foarte repede. Focul era departe, apoi scânteile au ajuns la noi. Focul ne-a încojurat imediat pe toţi”.

„Am fugit în mare. A trebuit să înotăm, dar nu vedeam nimic din cauza fumului”, a adăugat el.

Ei au înotat în continuare însă au fost luaţi de curenţi şi au devenit dezorientaţi. „Nu puteam vedea nimic. Nu am supravieţuit toţi”, a declarat Stavrinidis, făcând referire la faptul că o femeie şi un bărbat din grupul său s-au înecat.

Stavrinidis a afirmat că abia după două ore au fost salvaţi din apă de o barcă de pescuit.

Giannis Labropoulis, din oraşul Patras, conducea pe autostradă atunci când a observat dintr-o dată cum flăcările s-au apropiat de el.

„Dintr-o dată, conduceam printre flăcări. Am văzut cum drumul este cuprins de fum şi flăcările se aflau în partea stângă a maşinii”, a declarat el.

De asemenea, Guvernul a raportat 172 răniţi, inclusiv 16 copii şi 11 adulţi aflaţi în stare gravă.

Supravieţuitorii au petrecut ore întregi, sufocându-se din cauza norilor de cenuşă, la marginea apei, aşteptând venirea ajutoarelor.

Guvernul de la Atena a decretat trei zile de doliu național, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a ajuta Grecia.

 

CONDOLEANȚE DIN ROMÂNIA

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj omologului său grec, Prokopis Pavlopoulos, în urma incendiilor de vegetaţie din Republica Elenă, subliniind solidaritatea deplină a României şi a românilor cu întregul popor elen, informează Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României a adresat condoleanţe preşedintelui Republicii Elene şi familiilor îndoliate, ca urmare a tragicelor incendii de vegetaţie care au cuprins, începând cu ziua de 23 iulie, regiunea Attica, soldate cu regretabile pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii, răniţi şi importante pagube materiale", precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a transmis "urări de rapidă însănătoşire pentru cei răniţi, precum şi solidaritatea deplină a României şi românilor cu întregul popor elen".

PREGĂTIȚI SĂ DĂM AJUTOR

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, marţi, premierului grec Alexis Tsipras "sincere condoleanţe şi profunde regrete" pentru pierderile de vieţi omeneşti survenite în urma incendiilor care au cuprins regiunea Attica şi a exprimat disponibilitatea Guvernului de la Bucureşti pentru acordarea de sprijin şi suport Republicii Elene pentru a depăşi cu bine tragica situaţie.

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a anunţat că „toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” şi a declarat stare de urgenţă în regiunea Attica.

Guvernul grec a solicitat altor ţări europene elicoptere şi echipaje de pompieri pentru a face faţă dezastrului.

Ţări precum Italia, Israel, Spania, Germania, Polonia şi Franţa au trimis ajutor, însă temperaturile sunt aşteptate să crească din nou.

COMUNICATUL MINISTERULUI APĂRĂRII

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a avut marți, o serie de convorbiri telefonice cu ministrul elen al Apărării, Panos Kammenos, pe marginea situației de urgență din zona Attica, în urma incendiilor devastatoare manifestate în ultimele zile, soldate cu pierderi de vieți omenești.

Ministrul român l-a asigurat pe omologul elen de întreaga disponibilitate a Armatei României de a interveni cu forțe și mijloace în sprijinul forțelor care acționează la fața locului, în cazul în care autoritățile de la Atena vor solicita sprijinul prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

În acest sens, Forțele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin, către Grecia, arată un comunicat al MApN.

CREDIT FOTO: Twitter

 

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră