ONU cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

22 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
ONU cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat vineri o rezoluţie care solicită retragerea trupelor ruse staţionate de peste 26 de ani în Moldova, o premieră pentru Naţiunile Unite, denunţată, de altfel, de Moscova, scrie Le Figaro.

Rezoluţia, fără caracter constrângător, a fost adoptată cu 64 de voturi pentru, 15 contra şi 83 de abţineri.

Rezoluţia solicită Rusiei să încheie ordonat, fără condiţii şi fără amânare retragerea grupului său operaţional al forţelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

Textul exprimă, de asemenea, o îngrijorare profundă în privinţa continuării staţionării forţelor ruse în Moldova, fără acordul acestui stat membru al Naţiunilor Unite. Ea încurajează statele membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să ajute la încheierea retragerii ruse din zonă.

După votul de la ONU, Rusia a criticat lipsa negocierilor înaintea scrutinului şi Uniunea Europeană, care a votat textul şi nu ţine cont de eforturile desfăşurate de alte organizaţii regionale precum OSCE pentru reglarea diferendului, dar şi poziţia populaţiei locale. 

Proiectul de rezoluţie a fost depus de Chişinău. Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS - despre care consideră că staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

"Iniţiativa Moldovei frânează eforturile depuse de OSCE", a insistat Moscova, vorbind despre o practică nedemocratică. 

Uniunea Europeană a răspuns că susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. 

Proiectul rezoluţiei a fost prezentat Adunării Generale a ONU de ministrul de Externe moldovean Tudor Ulianovschi, care a evocat istoricul problemei transnistrene, dar şi angajamentele asumate de Federaţia Rusă în 1999 la Istanbul şi mai târziu, la Porto, de a-şi retrage trupele şi armamentul din regiunea transnistreană. Procesul evacuării patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocat din 2003.

Tudor Ulianovschi a invocat şi problema trupelor ruse de menţinere a păcii în Transnistria, menţionând necesitatea transformării acestei misiuni în una civilă, sub mandat internaţional.

"Rezoluţia adoptată întăreşte hotărârea Moldovei de a continua eforturile de a obţine retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse de pe teritoriul nostru", a spus reprezentantul Moldovei. "Solicitarea noastră este dreaptă şi legitimă", a adăugat el, evocând "o zi istorică" pentru populaţia Moldovei. "După peste 26 de ani, Adunarea Generală a ONU recunoaşte că prezenţa militară rusă este ilegală şi trebuie să fie retrasă", a mai spus acesta.

Mii de soldaţi ruşi sunt prezenţi în Transnistria, regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova. Un acord de pace semnat în 1992 între Rusia şi Republica Moldova a pus capăt conflictului armat dintre Chişinău şi Transnistria, soldat cu o mie de morţi.

UPDATE

Ministerul de Externe rus a denunţat sâmbătă rezoluţia adoptată în ajun de Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor ruse staţionate de mai bine de 26 de ani în Republica Moldova, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

"Adoptarea acestei rezoluţii riscă să submineze progresele fragile care s-au profilat în ultimele luni" în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, a apreciat MAE rus într-un comunicat. "Numeroşi oameni politici, şi nu doar de la Chişinău, au uitat deja că doar graţie intervenţiei oportune a trupelor ruse s-a putut pune capăt curgerii de sânge pe Nistru şi creării de condiţii pentru lansarea procesului de reglementare paşnică", mai remarcă MAE rus în comunicatul citat.

"Până acum, contingentul militar rus rămâne garantul păcii şi stabilităţii în Transnistria", asigură diplomaţia rusă.

Moscova consideră acest proiect "provocator" de rezoluţie propus de Republica Moldova drept "un demers făţiş publicitar de propagandă", care vizează să permită unei "părţi a politicienilor de la Chişinău (...) să câştige popularitate în apropierea alegerilor legislative" programate să aibă loc în toamnă, apreciază MAE rus.

Alte stiri din Externe

Ultima oră