Omenirea nu a învăţat nimic! Fotografia singurătăţii

13 Mai 2015
Omenirea nu a învăţat nimic! Fotografia singurătăţii
O fotografie a rinocerului alb Sudan, înconjurat de forţe de ordine înarmate pentru a-l proteja de braconieri, arată cît de puţin au învăţat oamenii de la epoca glaciară încoace.

Ar putea fi imaginea tandreţei umane, cu un rinocer protejat cu dragoste de oameni înarmaţi. Dar, bineînţeles, este o imagine a brutalităţii. Chiar şi în această situaţie disperată a destinului rinocerului alb, braconierii l-ar putea ucide, dacă ar putea, pentru a pune mîna pe cornul atât de căutat pe piaţa asiatică, scrie The Guardian. Sudan nu ştie însă cât de preţios este.

E ultimul rinocer mascul alb de pe planetă. Dacă nu se va împerechea cu succes cu una din femelele din rezervaţia Pejeta, nu va mai exista nici un exemplar de rinocer alb, nici mascul, nici femelă. Şi sunt şanse mici. Sudan îmbătrâneşte, are 42 de ani, iar eforturile de împerechere nu au dat roade până acum. În afară de Sudan şi cele două femele din rezervaţie, mai există doi rinoceri albi în lume, în grădini zoologice, dar tot femele.

Oamenii -întotdeauna distrug lucrurile pe care le iubesc. Au tot făcut asta din era glaciară. Există în peşterile din Franţa picturi frumoase cu rinocerii lânoşi, pictate acum 30.000 de ani. Aceiaşi oameni care i-au pictat în peşteri atât de frumos, i-au omorât mai târziu pe toţi. Cînd clima s-a întors împotriva rinocerilor lânoşi, la sfârşitul erei glaciare, oamenii, cu suliţele lor, le-au dat probabil lovitura de graţie.

Astăzi iubim rinocerii, deşi încă sunt omorâţi în număr mare. Rinocerul alb de nord este cea mai rară specie dintre rinocerii africani. Există un număr mult mai mare de rinoceri albi şi negri de sud, dar cererea din unele ţări asiatice cum ar fi Vietnamul pentru cornul de rinocer alb, a dus la un boom al braconajului. Cornul de rinocer este folosit în medicina tradiţională asiatică datorită unor presupuse puteri vindecătoare pentru orice boală, de la gripă la cancer. Anul trecut, 1.215 de rinoceri au fost omorâţi pentru cornurile lor în Africa de Sud.

O fotografie din prima linie a frontului crizei. Vulnerabilul rinocer alb de nord a fost practic vânat până la extincţie, în ciuda tuturor măsurilor de protecţie şi sunt şi alte specii de rinoceri africani aflate sub asediul braconierilor, scăpaţi de sub control.

India a reuşit cu succes să protejeze rinocerul indian după ce această specie a fost aproape nimicită de vânătorii englezi în timpul colonizării, dar şi aici braconajul este o ameninţare.
Chiar nu a învăţat nimic omenirea de la epoca glaciară? Ar putea spiritul bun al naturii umane să învingă instinctul de a ucide?, se întreabă The Guardian. 


Alte stiri din Externe

Ultima oră