Omagiu, după 45 de ani, pentru victimele atentatului de la JO de la Munchen. Trei dintre cei ucişi erau originari din România

07 Sep 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Omagiu, după 45 de ani, pentru victimele atentatului de la JO de la Munchen. Trei dintre cei ucişi erau originari din România

Jocurile Olimpice de la Munchen, din septembrie 1972, vor rămâne marcate de o dramă imposibil de dat uitării. După 45 de ani, Germania a decis să aducă un omagiu victimelor tragediei din 5 septembrie 1972, inaugurând miercuri la Munchen un memorial dedicat celor 11 sportivi israelieni uciși de un comando palestinian, ''Septembrie negru'', în timpul Jocurilor Olimpice.

În acea zi, în zori, opt membri ai organizației palestiniene "Septembrie negru" au intrat într-un apartament al delegației israeliene din Satul olimpic, ucigând doi sportivi israelieni și alți nouă luându-i ostatici, în speranța de a-i schimba cu 232 de prizonieri palestinieni. Intervenția serviciilor de securitate germane la baza militară din Furstenfeldbruck, situată la 30 km de Munchen, s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, precum și a unui polițist vest-german. Cinci din cei opt membri ai comando-ului palestinian au fost uciși, iar trei au fost capturați. 

Trei dintre israelienii uciși, Kehat Shorr, Yossef Gutfreund și Andre Spitzer, erau născuți în România.

Preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, şi omologul său israelian, Reuven Rivlin, precum şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, au asistat, miercuri, la inaugurarea monumentului comemorativ din Parcul Olimpic de la München, la 45 de ani de la atacul terorist palestinian. La ceremonie a participat şi noul consul general al Israelului la Munchen, Sandra Simovich, şi ea originară din România.

 

Instalat în incinta stadionului olimpic din Munchen, memorialul, intitulat "Rana", propune fotografii în alb și negru ale victimelor, precum și biografiile acestora. Memorialul a costat 2,2 milioane de euro.

La ceremonie a vorbit şi văduva lui Andrei Spitzer, maestru de scrimă originar din România, victimă a atacului terorist de la Olimpiada din 1972, transmite corespondentul Radio România Actualităţi la Ierusalim. Ankie Spitzer, văduva scrimerului originar din Timişoara, a vorbit emoţionant despre lupta tenace timp de decenii împotriva uitării. 

"Recent au fost desecretizate fotografii din timpul anchetei autorităţilor germane din 1972. Imagini şocante. Una dintre victime a fost mutilată şi abuzată de teroriştii palestinieni. În România, vestea masacrării olimpicilor israelieni la München a fost cenzurată de autorităţile de la Bucureşti, aflate într-o strânsă legătură de prietenie cu fostul lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat", relatează corespondentul RRA la Ierusalim, Dragoş Ciocârlan.

Andre Spitzer (Andrei Spitzer) s-a născut la 4 iulie 1945 în Timișoara, unde a început să practice scrima. Tatăl său a murit când el avea unsprezece ani.

În anul 1964 Spitzer a imigrat în Israel, împreună cu mama sa, unde și-a îndeplinit stagiul militar în aviație, apoi a absolvit Academia Națională pentru Sport, Institutul Wingate din Natania, devenind profesor de scrimă și unul dintre cei mai apreciați antrenori de scrimă ai Institutului.

În anul 1968 a fost trimis la Academia națională de scrimă din Haga-Olanda pentru un stagiu de perfecționare. Acolo s-a îndrăgostit de una dintre elevele sale, Ankie, care i-a devenit soție. Reveniți în Israel, s-au stabilit la centrul olimpic de pregătire de la Biranit, în apropierea frontierei cu Libanul. În vara anului 1972 din această căsnicie s-a născut o fată, Anouk.

La două săptămâni după nașterea fetiței sale, Andrei Spitzer a plecat cu delegația israeliană la München, la Jocurile Olimpice de vară din 1972, de unde nu s-a mai întors niciodată.

Refuzând ajutorul forțelor de securitate israeliene, autoritățile germane a lansat o operațiune de salvare care a eșuat lamentabil, din lipsă de calificare. Toți ostaticii au fost uciși de teroriști cu arme de foc și grenade.

Alte stiri din Externe

Ultima oră