Iată care sunt prioritățile Olandei după preluarea președinției Consiliului UE

10 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
Iată care sunt prioritățile Olandei după preluarea președinției Consiliului UE

Teoretic, cele patru priorități anunțate vor fi migrația și securitatea internațională; inovarea și crearea de locuri de muncă; finanțe și zona euro; viitorul climei și politica energetică.

Practic, europarlamentarii olandezi par să aibă și alte planuri.

”Președinția olandeză vine într-un moment foarte dificil. Uniunea Europeană este amenințată de crize și instabilitate atât pe plan intern, cât și pe cel extern. De aceea, ne așteptăm ca președinția olandeză să facă tot posibilul pentru a asigura unitatea și determinarea în Europa. Cel mai important lucru va fi crearea unui control la frontieră comun pe uscat și pe mare.

Dacă Europa nu reușește să reducă fluxul de refugiați economici, sprijinul local pentru refugiații de război, cei care cu adevărat au nevoie de ajutorul nostru, va fi mai slab”, a declarat europarlamentarul olandez Esther de Lange.

”Problemele actuale au un lucru în comun: fie că se referă la criza refugiaților, fie la combaterea evaziunii fiscale a companiilor, le putem rezolva doar prin unirea forțelor la nivel european.

Frica încă prevalează: ne bazăm pe interesele noastre naționale și, prin urmare, ne aflăm într-o situație mai dificilă. Vedem în prezent cum problema migrației divizează Europa și oamenii vorbesc despre închiderea frontierelor. Acest lucru nu ar constitui un progres”, a subliniat și europarlamentarul Paul Tang.

”Regulile noi și cele existente trebuie să fie consolidate și puse în aplicare în întreaga Uniune Europeană. Punerea în aplicare ar trebui să fie egală și centralizată pentru transportul rutier, pescuit, zona euro, Schengen, sectorul bancar și multe altele. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi un dezastru atât pentru UE, cât și pentru Olanda.

Olanda ar trebui să facă tot posibilul pentru a preveni ieșirea Marii Britanii, un aliat bun, din Uniunea Europeană. În ce privește evaluarea acordului comercial al UE cu Pakistanul, Olanda ar trebui să se asigure că țara ia în serios drepturile minorităților (religioase). Abuzarea legilor privind blasfemia trebuie să înceteze”, a adaugat europarlamentarul Peter van Dalen.

Europarlamentarul olandez Hans van Baalen (ALDE) pare să aibă și alte prioriăți. ”Președinția olandeză se va concentra pe consolidarea pieței interne și a comerțului internațional. TTIP este vital. Creșterea economică este singura soluție la multe probleme în UE.

În plus, președinția olandeză va trebui să lucreze la problema crizei refugiaților, la provocările cu care se confruntă zona Schengen, relațiile UE-Rusia și urmările catastrofei MH17, un posibil Brexit și lupta împotriva IS/Daesh în interiorul și exteriorul Siriei. Controlul efectiv al frontierelor europene este esențial pentru securitatea internă și externă a UE, în scopul de a combate migrația ilegală și de a gestiona criza refugiaților”, a declarat Van Baalen.

Alte stiri din Externe

Ultima oră