Obama dă "Liber la arme" pentru Vietnam"

23 Mai 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Obama dă

Aflat în vizită in Vietnam, preşedintele Barack Obama a anunţat că SUA a decis să ridice embargoul vânzării de arme catre regimul de la Hanoi.

Embargoul a fost instituit la sfârşitul razboiului dintre cele doua ţări,relaxat în 2014 şi iata,acum, eliminat ceea ce face ca Vietnamul să aiba acces la tipuri performante de arme din arsenalul american.Decizia SUA va inflama starea de spirit de la Beijing şi e de asteptat ca China să considere ca ridicarea acestui embargo va ridica tensiunile din zonă. Se ştie,în regiunea Mării Chinei de Sud exista o confruntare mută între China şi ţarile riverane pe tema influenţei în regiune. Mai ales intre Beijing şi Hanoi,motivul reprezentându-l doua insule,cu potenţial starategic dar şi economic, insule revendicate de cele două ţări.

În ciuda faptului ca în cele două ţări la putere se află partide comuniste iar Vietnamul estre strâns legat de economia chineză exista între cele doua părţi o tot mai vizibilă doză de neincredere-istoria Vietnamului se centrează pe tema luptei împotriva chinezilor cotropitori

E de aşteptat ca Beijing-ul să reacţioneze la aceasta deciyie americană acuzând SUA de amestec în relatiile din regiune iar Vietnamul de intenţii agresive.

Mai trebuie notat că armata vietnameza este dotată cu armament provenind din Israel şi Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră