Noul Guvern de la Viena vrea să taie alocaţiile pentru copiii austrieci care nu locuiesc în Austria. Veşti proaste pentru imigranţi

07 Ian 2018
Noul Guvern de la Viena vrea să taie alocaţiile pentru copiii austrieci care nu locuiesc în Austria. Veşti proaste pentru imigranţi

''Este o incorectitudine construită pe sistemul care, pentru doi copii care nici măcar nu trăiesc în Austria, ci în România, transferă 300 de euro pe lună în România şi acesta este aproape venitul mediu acolo'', a declarat Sebastian Kurz, noul premier austriac, care este şi cel mai tânăr şef de Guvern din Europa. Prin aceste cuvinte, el a încercat să explice măsurile pe care Guvernul de la Viena, din care face parte un partid de extremă-dreapta, intenţionează să le ia în materie de alocaţii pentru copiii cu părinţi  non-austrieci.

 

Numai că vizaţi sunt mai ales cei provenind din Europa de Est. 

Cabinetul Kurz intenţionează să taie alocaţiile pentru copiii cu părinţi non-austrieci care trăiesc în străinătate, Executivul austriac considerând că măsura nu încalcă regulile Uniunii Europene privind interzicerea discriminării, relatează Reuters.

Executivul cancelarului austriac Sebastian Kurz a depus jurământul la 18 decembrie, la două luni după ce Partidul Poporului a câştigat alegerile parlamentare. Formaţiunea a ajuns la un acord cu Partidul Libertăţii (FPO), ceea ca a făcut din Austria singura ţară vest-europeană în care un partid de extremă-dreapta face parte din coaliţia guvernamentală.

Printre altele, FPO deţine portofoliile Afacerilor Interne, de Externe, Apărării şi Afacerilor Sociale.

Kurz a anunţat că guvernul său va tăia din alocaţiile pentru copiii care trăiesc într-o ţară unde nivelul de trai este mai scăzut. Valoarea acestor plăţi variază în funcţie de vârsta şi numărul copiilor, dar începe de la 114 euro pe lună pentru un singur copil.

''Vom lua o decizie în cabinet astfel încât aceste plăţi ale alocaţiilor pentru copii să nu fie făcute în străinătate la acelaşi nivel ca până acum'', a spus Kurz, care a adăugat că ajustarea acestor plăţi la nivelul de trai local ar duce la economii de peste 100 de milioane de euro pe an.

Executivul austriac intenţionează ca în acest an să facă economii de circa 2,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea ajutoarelor pentru refugiaţi şi restricţionarea accesului noilor imigranţi la multe servicii sociale pentru o perioadă de cinci ani.

În 2016, Austria a transferat circa 273 milioane de euro în străinătate către alte ţări din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European pentru plata alocaţiilor pentru 132.000 de copii.

Anul trecut, Comisia Europeană a criticat Germania pentru un plan similar, care ulterior a fost abandonat de către Berlin.

Ultima dată când aceste două partide au guvernat ţara, din 2000 până în 2007, statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Israelul, au impus în semn de protest un boicot diplomatic împotriva Austriei.

Ele au obiectat împotriva poziţiei naţionaliste a partidelor aflate la guvernare şi a ceea ce au considerat a fi agenda neonazistă a Partidului Libertăţii.

Statele Unite şi Israelul şi-au retras atunci ambasadorii din Austria, până când liderul Partidului Libertăţii a demisionat din guvern şi Comisia Europeană a confirmat că Austria este într-adevăr fidelă valorilor europene.

Dar acestea au fost alte vremuri, iar acum pentru multe ţări europene populismul şi naţionalismul fac parte din curentul politic dominant.

Marea Britanie a votat deja să părăsească Uniunea Europeană, în timp ce Polonia se află într-un război constant al declaraţiilor cu Bruxelles-ul privind încălcarea valorilor UE.

Bruxelles-ul ar putea fi alarmat în legătură cu noul Guvern austriac, dar sentimentele naţionaliste ale acestuia din urmă nu sunt ceva inedit.

De fapt, Austria este numai ultima ţară cu un guvern ales democratic ce se opune multora dintre politicile venite de la Bruxelles. Prima dintre ele este politica UE de sancţiuni împotriva Rusiei.

CREDIT FOTO: sebastian-kurz.at

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră