Noua Zeelandă vrea să expulzeze spioni ruşi, dar nu a găsit nici unul!

27 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Noua Zeelandă vrea să expulzeze spioni ruşi, dar nu a găsit nici unul!

Cel puțin 20 de țări au expulzat diplomații ruși, bănuiţi că sunt spioni, iar Noua Zeelandă, deşi a avut intenția de a face același lucru, nu a găsit niciun agent pe care să-l dea afară din ţară, relatează newsweek.com.

Noua Zeelandă l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-l mustra oficial, așa cum au făcut-o alte țări cu reprezentanții Rusiei, dar nu şi-a anunțat intenția de a elimina eventualii spioni. 

"În timp ce alte țări au anunțat că expulzează agenții de informații rusești nedeclaraţi, oficialii au anunțat că nu există persoane din Noua Zeelandă care să se potrivească acestui profil", a declarat premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern, conform The Guardian.

"Dacă ar exista, am fi luat deja măsuri. Rămânem alături de partenerii noștri internaționali în preocuparea noastră comună cu privire la atacul cu gaz neurotoxic din Salisbury", a spus Ardern.

Ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters, a adăugat că țara are în vedere "posibile acțiuni viitoare", dar nu aprecizat  care ar fi acestea.

Ministrul rus de Externe a condamnat luni, în mod repetat, frontul comun împotriva personalului său, dar nu a luat încă măsuri concrete împotriva țărilor care au anunțat expulzările din această săptămână.

Peste 130 de oficiali ai ambasadei ruse au primit luni, 26 martie, ordinul de a se întoarce acasă din Statele Unite, Germania, Franța și alte ţări aliate ale Regatului Unit, într-un gest pe care Londra îl consideră drept "cel mai mare act" colectiv de acest gen.

Fiecare țară gazdă a solicitat ca Rusia să elimine personalul suspectat de spionaj de pe teritoriul lor în semn de solidaritate cu guvernul britanic, care a acuzat Kremlinul în legătură cu otrăvirea lui .

Fostul spion rus, Serghei Skripal, și fiica Iulia au fost găsiți  otrăviți cu gaz neurotoxic pe o bancă din orașul englezesc Salisbury.

Alte stiri din Externe

Ultima oră