Nostalgia vechiului Imperiu Otoman. Nu e liniște la nici o oră de București

11 Oct 2015
Nostalgia vechiului Imperiu Otoman. Nu e liniște la nici o oră de București
Bilantul atentatului de la Ankara e in crestere:autoritatile anunta 95 de morti si 246 de raniti-dar precizeaza ca bilantul nu e definitiv.

Este cel mai sangeros atentat din istoria moderna a Turciei si arata ca tara, cu aspiratii crescande de putere regionala, trece printr-un moment de rascruce. Guvernul a anuntat ca din primele cercetari reiese ca a fost vorba de doi atentatori sinucigasi care au folosit bombe cu TNT si bile metalice.

Schema folosita e deja una clasica:atentatorii s-au amestecat in multime dupa care s-au detonat.

Deocamdata, poltia a anunta ca a recuperat fragmente din trupurile teroristilor si incearca identificarea lor. Neoficial, guvernul banuieste ca in spatele atentatului se afla teroristi ai Statului Islamic sau militanti ai PKK.

Situatia din Turcia este extrem de tensionata si nesiguranta domneste in randul populatiei. Au fost deja proteste in mai multe orase din tara , demonstantii acuzand autoritatile ca sunt responsabile de acest atentat. La fel , si serviciile de securitate au dovedit mari lacune de organizare mai ales ca in ultima perioada au avut loc mai multe incidente teroriste in intreaga Turcia.

Analistii leaga aceste actiuni teroriste si de alegerile parlamentare din 1 noiembrie , repetate dupa ce partidele intrate in palrlament dupa scrutinul din 7 iunie nu au reusit sa faca un guvern.

Miza e uriasa, Paridul Justitiei si Dezvoltarii, aflat la putere de 13 ani incearca sa obtina un nou mandat. Considerat partidul presdintelui Erdogan, o alta coalitie venita la putere ar intra in coliziune cu ambitiile presedintelui si i-ar reduce drastic din influenta in activitatea statului.

Ambitiile lui Erdogan de a face din Turcia o putere cel putin regionala, cu influenta reala in aceata zona destul de tulbure, pot fi franate sau chiar oprite definitiv.

Situatia in aceasta tara care a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare accelearta devine tot mai instabila si extrem de periculoasa pentru capitalul strain. Si turismul va avea de suferit si e de asteptat ca numarul turistilor va suferi o cadere drastica.Ori, o economie performanta, cum a fost in ultimii ani, reprezinta o conditie indispensabila pentru ambitiile tot mai mari ale tarii.

De la ciocnirile sangeroase din Piata Taksim, Turcia a inceput sa cunoasca o cadere tot mai vizibila si implicarea tarii in situatiile tulburi din zona-razboiul din Siria dar si criza refugiatilor- arata ca Erdogan pare sa se fi angajat pe prea multe fronturi.

Nu mai vorbim de problema PKK sau de miscarea Hizmet condusa de clericul Fettulah Gulen, aflat, la aceasta ora, in SUA.

Problemele Turciei sunt mult mai profunde, exista si o masa uriasa de tineri influentati de valorile occidentale dar si o ciocnire intre aspiratiile acestor vremuri si valorile islamismului, deocamdata, in Turcia, la un nivel moderat.

Si peste tot si toate , exista nostalgia vechiului Imperiu Otoman cel care vreme de jumatate de mileniu a influentat politica lumii si a fost partener dar si concurent al Occidentului.

Nu se anunta vremuri linistite la nici o ora de Bucuresti...  

Alte stiri din Externe

Ultima oră