Noi dezvăluiri în TRAGEDIA de la Smolensk.
Ce s-a întâmplat în cabina piloților, cu câteva minute înainte de prăbușirea avionului prezidențial

10 Apr 2015
Noi dezvăluiri în TRAGEDIA de la Smolensk. <br />Ce s-a întâmplat în cabina piloților, cu câteva minute înainte de prăbușirea avionului prezidențial
Astăzi se împlinesc cinci ani de la tragedia aviatică de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kacynski. Sub presiunea mass-media poloneză și a opiniei publice, procurorii polonezi au publicat o transcriere a discuțiilor din cabina de pilotaj înregistrate de cutia neagră, înainte de prăbușirea avionului, în Rusia, în 2010.

Procurorul-șef a declarat că transcriptul, împreună cu opiniile a doi experți, au fost făcute publice pentru a înlătura speculațiile și controversele apărute după ce, marți, postul de radio polonez RMF FM a prezentat conversaţiile înregistrate de cutia neagră a aparatului de zbor. Despre aceste transcrieri, oficialul polonez a spus că nu sunt corecte în totalitate.

Potrivit acestora, comandantul forțelor aeriene poloneze, generalul Andrzej Blasik, era prezent în cabina piloților în ultimele minute ale zborului și până la sfârșitul tragic.

"Fapt este că noi trebuie să o facem (să încercăm să aterizăm — n.r.) până la capăt", a spus el cu șase minute înainte de impactul cu solul, repetând fraza rostită cu zece minute mai devreme de șeful de protocol al Ministerului polonez de Externe, prezent de asemenea în cockpit.

"Haide, ai suficient spațiu!", i-a mai spus generalul Blasik pilotului cu 300 de metri înainte de sol.

Potrivit transcrierii difuzate pe site-ul postului de radio polonez RMF FM, piloții au încercat în zadar în ultimele minute ale zborului să determine să plece din cabina de pilotaj persoanele care nu făceau parte din echipaj.

Potrivit Russia Today, noile informații aduse la cunoștința publicului de procurorii polonezi au la bază o nouă expertiză care ar fi fost făcută unde în jurul lunii februarie 2014. Documentele conțin transcrieri ale înregistrărilor din cockpit și detalii tehnice. Nu este dezvăluită identitatea persoanelor aflate în cabina piloților, însă este specificat faptul că în cockpit se mai flau și alte persoane, altele decât piloții. O astfel de persoană este notată în documente ca "DSP" și pare să dea ordin piloților să aterizeze pe aeroportul militar de la Smolensk, în ciuda vizibilității foarte reduse. Mass-media poloneză speculează faptul că "DSP" este, de fapt, comandantul forțelor aeriene poloneze, generalul Andrzej Blasik.

Mai mult, versiunea transcriptului avansată de procuorii polonezi confirmă, de asemenea, teoria conform căreia Blasik a rămas în cabina piloților până în momentul impactului. Ultimele cuvinte înainte de prabușire, "100 de metri", sunt atribuite tot lui și se referă la distanța avionului față de sol. Aceste cuvinte au fost rostite cu 22 de secunte înainte de prăbușire.

In 10 aprilie 2010, avionul presedintelui polonez, un Tupolev Tu-154, cu 96 de persoane la bord, printre care Lech Kacznyski, sotia sa si numerosi inalti oficiali din tara, s-a prabusit in apropiere de aeroportul Smolensk. Nu au existat supravietuitori.

In 12 ianuarie, experti ai Comisiei interstatale de aviatie au prezentat la Moscova un raport privind catastrofa. Potrivit documentului, refuzul pilotilor de a redirectiona avionul a reprezentat principala cauza a accidentului. (V.M.)


Alte stiri din Externe

Ultima oră