New York Times: Soarta generalului Valery Zalujny este în mâinile lui Zelensky

01 Feb 2024
New York Times: Soarta generalului Valery Zalujny este în mâinile lui Zelensky

Cu soarta generalului de vârf al Ucrainei pusa în discuție, toate privirile se îndreaptă către Zelensky, scrie New York Times

El și-a apărat cu îndemânare țara în cel mai mare război terestre al Europei din ultimele decenii, oprind invazia Rusiei și apoi împingând-o înapoi cu totul la îndemână: bariere naturale precum râuri, arme îmbătrânite și drone letale, înșelăciuni și elemente de surpriză.

Dar soarta comandantului superior al Ucrainei, generalul Valery Zalujny, acum pare să fie atârnată de un fir – nu de statutul său în armată, unde este bine respectat, ci de tensiunile cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Frustrările președintelui au crescut de când a devenit clar în toamnă că contraofensiva sudică a Ucraineicare a început cu mari speranțe pentru Ucraina și susținătorii săi, a eșuat. Luptele s-au blocat de atunci în război de tranșee sângeros și static.

Dacă Zelensky îl demite pe general, i-ar putea crea o mulțime de probleme atât în ​​război, cât și acasă. Deși Zelensky întruchipează rezistența țării sale la agresiunea rusă față de mulți dintre susținătorii săi din străinătate, generalul este larg salutat ca un erou în Ucraina.

Portretul lui este atârnat în cafenele și baruri. Online, el este subiectul a nenumărate meme patriotice. Sondajele de opinie publică din toamnă au arătat că popularitatea lui a depășit-o pe cea a lui Zelensky - un motiv, au spus analiștii și politicienii din opoziție, pentru relația din ce în ce mai tensionată a celor doi bărbațil, deși generalul nu și-a exprimat niciodată ambiții politice.

Analiștii militari l-au creditat pe general cu pregătirea armatei în săptămânile și zilele dinaintea invaziei, chiar dacă guvernul lui Zelensky a minimalizat public șansele unui atac rusesc. Generalul Zalujni a supravegheat nu numai apărarea capitalei Kiev, ci și campaniile care au zădărnicit invazia inițială și au reluat sute de mile pătrate.

Lăsând la o parte dezacordurile lor, Zelensky ar pierde sfatul militar de la un comandant experimentat dacă l-ar concedia pe general. Statele Unite și alți aliați ar trebui să se adapteze la lucrul cu noii lideri militari, iar o demitere ar putea alimenta îngrijorarea de instabilitate în conducerea Ucrainei din timpul războiului.

Și pe câmpul de luptă, Ucraina se află într-o poziție precară, confruntându-se cu atacurile rusești intensificate în sud-est și cu incertitudinea dacă Statele Unite și Europa vor oferi mai mult sprijin militar și financiar. În cazul unei zguduiri, nu este clar că un nou comandant de vârf ar putea câștiga rapid admirația pe care mulți ofițeri și soldați o au pentru generalul Zaluzhny. Probabil că și ofițerii subordonați ar fi amestecați, perturbând planurile militare, cel puțin temporar.

Totuși, tensiunile legate de progresul militar s-au umflat în culise între președinte și general de mai bine de un an, uneori izbucnind în public. Tensiunile au atins un nivel maxim luni, cu rapoarte în presa ucraineană că Zelensky l-a concediat sau intenționa să-l concedieze pe generalul Zalujny.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelensky, Serhiy Nikiforov, a negat orice concediere la acea vreme. „Nu a existat nicio demitere”, a spus el.

Dar un membru al Parlamentului a spus că Zelensky a cerut demisia generalului la o întâlnire de luni seară și că generalul a refuzat. Iar un ofițer militar superior care a lucrat în sediul personalului general a spus că biroul președintelui încă ia în considerare o demitere.

Mai larg, în Ucraina au persistat speculații cu privire la relațiile înghețate dintre cei mai importanți doi oameni care supravegheau efortul de război al Ucrainei.

„În pace și război, tensiunile sunt întotdeauna prezente în relațiile civilo-militare”, a scris Mick Ryan, un general-maior pensionat al armatei australiene, care este membru la Institutul Lowy, un grup de cercetare, într-o analiză a situației.

„Un lucru mai presus de toate celelalte ar trebui să fie amintit”, a scris domnul Ryan. „În democrații, relațiile civilo-militare sunt un dialog inegal. Liderul civil are întotdeauna întâietate.”

Generalul Zalujni, pe care Zelensky l-a numit comandant al statului major al armatei în 2021, a câștigat laude de la ucraineni pentru conducerea sa în primul an al războiului. Înainte ca Rusia să invadeze în februarie 2022, el a ordonat avioanelor să rezerve aerodromuri și trupelor sa plece din cazarma – scăpând de bombele rusești odată ce a început atacul.

Comandând dintr-un buncăr din Kiev, generalul Zalujni a urmat o strategie care a atras cea mai puternică armată rusă în adâncul teritoriul ucrainean, atenuându-i liniile de aprovizionare, pe care le-a atacat apoi cu grupuri de sabotaj și artilerie. Inginerii ucraineni au aruncat în aer sute de poduri și diguri, lăsându-i pe ruși pe drumuri care se terminau pe malurile noroioase ale râurilor sau lângă lacuri nou formate.

Și în contraatacuri, generalul Zalujny s-a concentrat pe lovirea liniilor de aprovizionare în regiunea de sud a Hersonului, într-un efort major de eliberare a regiunii. De asemenea, a pregătit un atac surpriză în nord-est, care a recuperat rapid sute de mile pătrate.

Mișcarea s-a blocat după campania de la Herson, care s-a încheiat în noiembrie 2022. Linia frontului abia s-a mutat iar tensiunile între general și președinte au început să iasă la suprafață după contraofensiva eșuată a Ucrainei vara trecută.

Frustrarea lui  Zelensky a izbucnit în vizorul publicului în noiembrie, după ce generalul Zalujny a publicat un eseu în The Economist în care spunea că războiul era într-un „impas”. Președintele ucrainean a sugerat că comentariul a fost util Rusiei, o mustrare izbitoare.

Cam în același timp, biroul președintelui l-a înlocuit pe unul dintre adjuncții generalului Zaluzhny, șeful forțelor de operațiuni speciale, fără explicații. De asemenea, l-a demis pe șeful forțelor medicale ucrainene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră