Negaţionistă înrăită, "bunicuţa nazistă" a dispărut. De la ce pedeapsă se sustrage Ursula Haverbeck

07 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Negaţionistă înrăită, "bunicuţa nazistă" a dispărut. De la ce pedeapsă se sustrage Ursula Haverbeck

Are 89 de ani şi este negaţionistă înrăită a Holocaustului. În august 2017, un tribunal din Germania a condamnat-o în apel la doi ani de închisoare cu executare pentru negarea Holocaustului.

În opinia ei, lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost doar un lagăr de muncă, niciodată utilizat pentru exterminare în masă. 

Săptămâna trecută nu s-a prezentat la penitenciar pentru a-şi începe perioada de detenţie, informează Deutsche Welle.

Ursula Haverbeck a fost condamnată după ce a fost acuzată de incitare la ură, în urma declaraţiilor sale potrivit cărora Auschwitz a fost doar un lagăr de muncă. 

Ea a făcut recurs la acest decizie, însă un tribunal regional din landul Saxonia Inferioară a dispus că sentinţa pronunţată de Tribunalul de Stat din Verden este întemeiată din punct de vedere legal şi trebuie să fie pusă în aplicare.

Tribunalul din Verden a găsit-o pe Ursula Haverbeck vinovată la acuzaţia de incitare la ură în opt situaţii şi a condamnat-o la doi ani de închisoare fără suspendare.

Ursula Haverbeck a negat de mai multe ori de-a lungul timpului faptul că milioane de evrei au fost uciși în masă de naziști - fapt care constituie instigare la ura de rasă, conform legilor germane.

Și, deși femeia a mai fost condamnată până acum pentru același lucru, ea nu a făcut încă închisoare, pentru că a făcut apel la decizia judecătorilor.

De asemenea, ea a negat faptul că 1,1 milioane de oameni au murit în lagărele construite de naziști în Polonia ocupată.

Haverbeck trebuia să înceapă executarea sentinţei miercuri, în oraşul Bielefeld. Publicaţia germană Westfalen-Blatt scrie că la domiciliul din Vlotho al Ursulei Haverbeck pare că nu mai este nimeni de câteva zile, iar cutia poştală din faţa uşii este plină.

Comitetul Internaţional Auschwitz şi-a exprimat duminică speranţa că ″bunicuţa nazistă″⁣ se va afla în scurt timp în spatele gratiilor. ″Putem doar spera că autorităţile judiciare şi poliţia o caută urgent″⁣, a declarat duminică vicepreşedintele executiv al Comitetului Internaţional Auschwitz, Christoph Heubner.

Haverbeck este autoarea a mai multor texte care au apărut în publicaţia ″Stimme des Reiches″⁣ în care afirma că Holocaustul nu a avut loc niciodată.

Conform estimărilor, 1,1 milioane de oameni au fost ucişi la Auschwitz, 90% dintre acestea fiind evrei.

Autorităţile din Germania dau în judecată persoanele care neagă Holocaustul în virtutea unei legi din 1985 şi a amendamentelor ulterioare ale acesteia, care interzic incitarea la ură.

Orice persoană care susţine, neagă sau minimizează asasinarea în masă a evreilor şi a altor grupuri de persoane considerate indezirabile de cel de-al III-lea Reich poate primi o pedeapsă care poate merge de la o amendă la cinci ani de închisoare.

Ursula şi soţul ei (acum decedat) Werner Georg Haverbeck, care a fost un membru activ al partidului nazist, au fondat un centru educaţional de extremă-dreapta, Collegium Humanum. Centrul a fost interzis în 2008, scrie Deutsche Welle.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră