„Ne-au târât pe jos!”. Unioniștii așteaptă răspunsuri de la MAI-ul moldovenesc

04 Sep 2018
„Ne-au târât pe jos!”. Unioniștii așteaptă răspunsuri de la MAI-ul moldovenesc Galerie foto (4)

Câteva sute de unioniști, participanți la Marșul Centenarului, pornit din Alba-Iulia și ajuns la Chișinău la 1 septembrie, acuză Poliția din Republica Moldova de abuz și agresiune fizică. Asta după ce polițiștii și mascații moldoveni au folosit forța în raport cu manifestanții pro-Unire și le-au sechestrat trei autocare cu care aceștia au trecut Prutul spre Chișinău.

”Trei autocare cu unioniști, care se îndreptau spre Piața Marii Adunări Naționale, au fost blocate de poliție la periferia orașului. Liderii unioniști au mers la fața locului să discute cu forțele de ordine pentru a debloca autocarele. Ajunși acolo însă, au fost bruscați de mascați. Manifestanții au blocat o bandă de circulație așezându-se pe asfalt, dar au fost săltați din nou de mascați și târâți prin praf pe acostament. În tufiș au fost aruncați și unii jurnaliști”, scrie și Deutsche Welle.

Sâmbătă, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău urmă să găzduiască Marea Adunare Centenară, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Câteva sute de unioniștii au intenționat să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova cu câteva zile înainte de Marea Adunare Centenară, însă polițiștii de frontieră moldoveni i-au oprit la vamă.

După câteva zile în care au protestat la graniță, încercând să intre pe jos în R. Moldova, acestora li s-a permis accesul doar la bordul autocarelor. În același timp, liderului grupului de unioniști, George Simion, i s-a interzis intrarea în Republica Moldova. Motivul invocat de autoritățile moldovene a fost lipsa de respect pe care a manifestat-o acesta față de statul moldovean.

Rămași fără autocare după un presupus apel la 112

La intrarea în capitala R. Moldova, poliția a sechestrat cele trei autocare ale unioniștilor. Potrivit organizatorilor Marșului, oamenii legii nu și-au motivat în niciun fel acțiunile, ba chiar au trimis mascați, care i-au bruscat pe unioniști, printre care era și deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu.

Motivul invocat de poliția moldoveană a fost un presupus apel la 112, prin care era anunțată prezența unor substanțe interzise la bordul autocarelor.

În același timp, Marea Adunare Centenară din centrul Chișinăului avea loc în prezența unui număr redus de persoane, întrucât o bună parte din unioniști au mers pentru a dialoga cu reprezentanții poliției lângă autocarele staționate la marginea orașului.

Înspre seară însă, iluminarea stradală din Piața Marii Adunări Naționale a dispărut, lăsându-i pe manifestanți în beznă, alături de mai mulți oameni în uniforme cu arme automate.

Vor răspunsuri de la MAI-ul moldovenesc

Organizatorii Marșului Centenarului și a Marii Adunări Centenare au anunțat că vor depune plângeri penale în privința acțiunilor polițiștilor, dar și demersuri în adresa Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Aceștia vor să afle răspunsuri la trei întrebări: „1. Cine a sunat la 112? 2. Cine a ordonat mutarea autocarelor din oraș spre ieșirea din oraș și 3. Cine a ordonat agresarea unioniștilor”.

Potrivit președintelui Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, niciodată în cei 27 de ani de independență ai Republicii Moldova, reprezentanții organelor de forță nu au avut un asemenea comportament față de unioniști.

Totodată, deputatul Constantin Codreanu va cere în Parlamentul României sistarea asistenței financiare a Guvernului României pentru Guvernul Republicii Moldova. Acesta a venit și cu un mesaj pentru ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care i-a îndemnat pe unioniști să respecte legea. Codreanu i-a transmis lui Ioniță că este cazul să apere interesele și drepturile cetățenilor români, participanți la manifestație, decât să fie de partea organelor de drept.

În același timp, Vlad Bilețchi, președintele asociației unioniste ODIP, a anunțat că va merge să-și apere drepturile până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă justiția moldovenească nu le va da dreptate unioniștilor.

Într-o Declarație comună, mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova au condamnat acțiunile poliției, calificându-le „disproporționate”. În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, liderii unioniști au condamnat dur comportamentul structurilor de forță ale Republicii Moldova, asemuindu-l cu o intervenție contra unor teroriști, lucru inacceptabil într-un stat de drept.

Cert este că acțiunile structurilor de forță, în an Centenar, stârnesc discuții în societate. În timp ce în mediul virtual, o companie SEO se gândește despre cum va arăta optimizarea site-urilor în motoarele de căutare în anul 2050, în realitatea noastră, la 100 de ani de la Marea Unire, unioniștii nu au fost primiți călduros de polițiștii moldoveni.

”Poliția spune că a fost nevoită să intervină în forță, deoarece manifestanții au blocat traficul, urmând a fi sancționați pentru perturbarea ordinii publice. Ulterior, Poliția a revenit cu precizări într-un comunicat oficial în care menționează că „organizatorii întrunirii nu au respectat legea care prevede obligația desfășurării întrunirii doar în forma, în locul și în termenul indicat în declarația prealabilă””, mai scrie Deutsche Welle.

Marşul Centenarului este dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și a pornit pe 1 iulie de la Alba Iulia, reamintește dw.com.

Alte stiri din Externe

Ultima oră