Nava Open Arms va debarca în Spania migranții care vor fi distribuiți în șase state UE, inclusiv România

19 Aug 2019
Nava Open Arms va debarca în Spania migranții care vor fi distribuiți în șase state UE, inclusiv România

Nava ONG-ului spaniol Open Arms, care are la bord 107 migranţi recuperaţi pe Mediterana din apropierea coastelor Libiei, îi va debarca pe aceştia în portul spaniol Algeciras, de unde vor fi redistribuiţi în şase state ale UE care au acceptat să-i primească, printre care şi România, a anunţat duminică guvernul de la Madrid, citat de agenţiile Reuters şi EFE, scrie AGERPRES.

ONG-ul insistă pentru o debarcare imediată a migranţilor, susţinând că este vorba despre o situaţie de urgenţă care nu ar permite pierderea altor zile într-o călătorie către Spania.

Debarcarea acestor migranţi, majoritatea africani, ar fi trebuit să se realizeze în Italia după ce respectivele şase state au acceptat să-i preia, dar ministrul italian de interne Matteo Salvini a refuzat să permită acostarea navei ONG-ului spaniol.

El a acceptat totuşi sâmbătă debarcarea a 27 de 'prezumtivi' minori neînsoţiţi. Anterior, Salvini a estimat că normal ar fi ca Spania să primească migranţii, întrucât nava Open Arms are pavilion spaniol.

Salvini şi-a menţinut refuzul de a permite debarcarea tuturor migranţilor chiar şi după ce premierul italian Giuseppe Conte anunţase joi că Spania şi alte cinci state membre ale UE (Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia şi România) au acceptat să preia migranţii de pe această navă.

Potrivit unei surse din Ministerul de Interne de la Roma, Salvini a continuat să se împotrivească debarcării migranţilor întrucât "nicio ţară europeană nu a făcut paşi oficiali pentru a primi migranţii care se află la bord".

Dar guvernul spaniol a confirmat duminică faptul că, odată ce migranţii vor fi debarcaţi în portul Algeciras, se va proceda la relocarea lor conform celor convenite cu statele menţionate.

''Răspunsul de neconceput al autorităţilor italiene, concret, cel al ministrului de interne Matteo Salvini, de a-şi închide toate porturile, precum şi dificultăţile exprimate de alte state din Mediterana Centrală, au determinat Spania să conducă din nou răspunsul faţă de o criză umanitară'', afirmă într-un comunicat guvernul de la Madrid. La rândul său, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a apreciat, într-o postare pe Twitter, că ''este necesar să se stabilească o soluţie europeană ordonată şi susţinută, care să răspundă provocării migraţiei conform valorilor UE de progres şi umanism''.

Însă o purtătoare de cuvânt a ONG-ului a declarat că este ''de neconceput'' ca nava să mai rămână pe mare încă şase zile, timpul necesar pentru a ajunge la Algeciras. '

'Am respins oferta de a merge la Algeciras, întrucât persoanele pe care le avem la bord trebuie debarcate imediat'', a declarat ea agenţiei EFE, adăugând însă că la bordul navei încă nu a fost luată decizia definitivă.

Între timp, câţiva migranţi au sărit de pe navă în apă, purtând veste de salvare, şi încearcă să ajungă înot pe insula italiană Lampedusa, aflată în apropiere.

Întrucât navele diferitelor ONG-uri continuă în apropierea Libiei operaţiunile de preluare a migranţilor africani ce încearcă să ajungă în Europa, Italia şi Malta şi-au închis porturile pentru aceste nave, autorizând acostarea lor numai după ce alte state ale UE au acceptat să preia migranţii aflaţi la bordul lor.

"Umanitatea nu înseamnă să ajuţi traficanţi şi ONG-uri", a declarat ministrul Salvini, acuzând fostul guvern de la Roma că a permis în anii trecuţi debarcarea nestingherită a migranţilor în Italia.

"Din cauza acestui presupus concept de 'umanitate' în anii de guvernare democrată, Italia a devenit tabăra de refugiaţi a Europei", a spus el, afirmând că "umanitate înseamnă mai degrabă să investeşti serios în Africa decât să deschizi porturile italiene".

O altă navă, Ocean Viking, aparţinând ONG-urilor SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere, aşteaptă o soluţie pentru a-i putea debarca pe cei 356 de migranţi pe care i-a salvat pe Mediterana.

Alte stiri din Externe

Ultima oră