NASA, anunț de ULTIMĂ ORĂ. Cercetătorii avertizează că un fenomen FĂRĂ PRECEDENT este în desfășurare. Se întâmplă mai repede ca oricând! (VIDEO)

20 Aug 2015
NASA, anunț de ULTIMĂ ORĂ. Cercetătorii avertizează că un fenomen FĂRĂ PRECEDENT este în desfășurare. Se întâmplă mai repede ca oricând! (VIDEO)
Anul trecut, terenurile agricole aflate în apropierea regiunii Corcoran, sudul Văii San Joaquin, California, s-au scufundat 33 de centimetri în doar opt luni. Spre nord, lângă El Nido, pământul s-a scufundat cu aproape 26 de centimetri, scrie Los Angeles Times
 
Scoaterea unei cantităţi din ce în ce mai mari de apă din subteran face ca mai multe porțiuni din California să se scufunde mai rapid ca oricând, relevă un raport al NASA.

Regiunea a fost afectată de o secetă severă, iar imaginile luate din satelit dezvăluie că unele părţi din valea San Joacquin, unde se face o agricultură intensă, s-au scufundat cu peste 5 centimetri pe lună!

RAPORTUL NASA poate fi accesat aici
 
California se confruntă cu cea mai acută secetă din istoria cunoscută. În acest moment, principala sursă de apă a statului american o reprezintă apele din subsol – 60% din cantitatea totală de apă folosită - iar cea mai mare parte a acestor resurse sunt îndreptate spre agricultură. 
 
Zeci de mii de pompe extrag zi şi noapte apă din straturile acvifere subterane, consumând totodată 5% din totalul de energie electrică înregistrat anual în California (cu 40% mai mult decât în anii fără secetă). Astfel, potrivit unui raport al Center for Investigative Reporting, suprafeţe din ce în ce mai mari de teren sunt golite de resursele de apă.
 
Scufundarea acestor regiuni au efecte dezastruoase: podurile și canalele de irigații se fisurează, autorstrăzile de pe toată întinderea Californiei se deformează, iar două dintre podurile din Fresno au ajuns aproape sub nivelul apei. Costul reparaţiilor se ridică la zeci de milioane de dolari. 

"Apele subterane acționează ca un fond de rezervă în timpul secetei, însă raportul NASA arată clar faptul că extragerea excesivă a apei din subteran are consecințe nefaste. Vom încerca să găsim soluții pentru a încetini viteza de surpare și pentru a proteja infrastructurile", a declarat Mark Cowin, director Departamentului Managementul Resurselor de Apă.  
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră