Ce măsuri de combatere a muncii nedeclarate propune Parlamentul European

10 Mai 2015
Ce măsuri de combatere a muncii nedeclarate propune Parlamentul European
Comisia pentru ocuparea forței de muncă de la Parlamentul European a votat  joi crearea unei platforme europeane pentru facilitarea cooperării între statele membre în vederea combaterii muncii nedeclarate. Aceasta duce la distorsiuni pe piața muncii și pierderi în finanțele publice prin neplata impozitelor și contribuțiilor sociale, consideră raportorul Georgi Pirinski (S&D, Bulgaria).

Munca nedeclarată este definită ca „orice activitate plătită, legală prin natură, dar nedeclarată autorităților publice”.

În 2012, munca nedeclarată se ridica la 18,4% din PIB-ul UE27.

Reparațiile și renovarea caselor reprezintă aproape o treime din munca nedeclarată din UE (29%). Acestea erau urmate de repararea mașinilor (22%), servicii (19%), bunuri (15%) și alimentație (12%)

„Muncitorii nedeclarați sunt expuși des la condiții de muncă precare, printre care și exploatarea severă. Există și alte consecințe serioase, precum competiția necinstită, care aduce beneficii companiilor care profită de acest tip de muncă. În plus, există și pierderi serioase pentru finanțele publice, din cauza neplății impozitelor și contribuțiilor sociale”, a punctat Georgi Pirinski.

El este convins că o platformă europeană ar aduce o valoare adăugată la nivel european, prin „discuții între experți și schimburi de experiență”. Platforma ar preveni și împiedica munca nedeclarată, încurajând transformarea acesteia în ocuparea declarată a forței de muncă. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră