Moştenitorul imperiului Samsung, condamnat la închisoare

25 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Moştenitorul imperiului Samsung, condamnat la închisoare

Vicepreşedintele şi moştenitorul imperiului Samsung, Jay Y. Lee, îşi va petrece următorii cinci ani în închisoare, fiind una dintre cele mai dure condamnări pronunțate unui executiv sud-coreean. O instanță l-a condamnat  că a dat mită pentru a obţine un control mai mare al companiei fondate de familia sa, relatează Bloomberg.

Procesul, care a făcut parte dintr-un scandal de corupție răsunător, şi care a dus la îndepărtarea din funcţie a președintelui Coreei de Sud, a stârnit atenţia publicului, deoarece a reflectat legăturile strânse dintre grupurile de afaceri și elita politică. Jay Y. Lee a fost arestat în februarie pe motiv că a dat mită fostei preşedinte a ţării pentru a obţine avantaje financiare.

Procurorii au propus 12 ani de închisoare pentru miliardarul în vârstă de 49 de ani, al cărui avocat a declarat că va face apel. Orice sentință de mai mult de 3 ani nu poate fi suspendată.

Hotărârea reflectă o dorință mai mare din partea Coreei de Sud de a rupe legăturile dintre cei bogați și cei aflați la putere. În trecut, o lungă listă de lideri de afaceri, inclusiv tatăl lui Lee, au fost condamnați pentru corupţie, dar au fost eliberați ușor.  Lee jr este puțin probabil să se bucure de o astfel de clemență. 

"Este șocant faptul că boala înţelegerilor secrete politice dintre cea mai puternică persoană din Coreea, președintele, și un conglomerat de firme nu aparţine trecutului, ci continuă", a declarat vineri președintele completului,  judecătorul Kim Jin-dong.

"Va fi greu să vă recuperați din această pierdere a încrederii. Faptul că inculpații au fost directori care au reprezentat grupul Samsung face ca influența asupra societății și economiei să fie extrem de nefavorabilă ", a adăugat el.

Lee a fost condamnat pentru toate acuzațiile aduse, dare de mită, sperjur, delapidare şi deturnare de fonduri.

În timp ce guvernul are dubii privind revenirea lui Lee la  conducerea imperiului fondat de bunicul său acum 80 de ani, afacerea merge bine, Samsung Electronics Co. înregistrând câștiguri record, iar acțiunile sale crescând cu 30% în acest an. Imperiul Samsung controlează 15% din economia Coreei de Sud.

Samsung este cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud, format din circa 60 de unități care vând asigurări de viață, nave de transport marfă și îmbrăcăminte.

Imperiul are o capitalizare de piață de aproximativ 395 miliarde de dolari, iar Samsung Electronics face cea mai mare parte din aceasta. Este cel mai mare producător de smartphone-uri și cipuri de memorie din lume, cu clienți precum Apple Inc., Wal-Mart Stores Inc. și Microsoft Corp.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră