Moldoveni traficați și obligați să muncească la negru în Germania. Apelul Deutsche Welle

08 Mai 2018
Moldoveni traficați și obligați să muncească la negru în Germania. Apelul Deutsche Welle

În urma unei razii de amploare efectuate de poliția germană în Hamburg, Bremen, Saxonia Anhaltină și Saxonia Inferioară, au fost arestați preventiv principalii suspecți în cadrul unui caz amplu de trafic de persoane, care se pare că aduseseră sute de cetățeni moldoveni la muncă ilegală în Germania, scrie Deutsche Welle.

Este vorba despre sute de cetățeni moldoveni angajați la negru și exploatați de către traficanții de persoane. Moldovenii aveau și acte de identitate românești falsificate, potrivit sursei citate.

Oamenii erau exploatați la maximum, plătiți cu salarii de mizerie și trăiau în condiții precare.

Cei mai mulți erau plasați în posturi de paznici, fiind plătiți cu mult sub salariul minim pe economie. Din banii câștigați - de regulă circa 500 de euro, muncitorii erau obligați să-și plătească și chiriile (300 de euro), cazarea nefiindu-le asigurată. 

Cetățenie română falsificată sau reală?

În jur de 800 de polițiști și vameși germani au participat la această acțiune, cercetând 16 locuințe și birouri în patru landuri germane, a confirmat pentru DW purtătorul de cuvânt al poliției din orașul Pirna, în landul Saxonia. Mulți dintre cetățenii moldoveni dețineau cărți de identitate românești falsificate sau modificate probabil chiar de traficanți.

O purtătoare de cuvânt a procuraturii din Lüneburg, în landul Saxonia Inferioară, a declarat pentru DW că ”cercetările se desfășoară numai împotriva traficanților și nu împotriva celor traficați”. După o primă analiză, nu se știe exact dacă și câți dintre muncitorii moldoveni dețin și cetățenie română reală.

Se pare că traficanții îi supravegheau și chiar terorizau pe muncitorii moldoveni. ”În momentul de față sunt cercetați 13 suspecți”, dintre care capii bandei, care au fost arestați preventiv la Hamburg, spune purtătoarea de cuvânt a procuraturii Lüneburg.

Doi dintre aceștia sunt cetățeni germani și unul cetățean rus, cu vârste cuprinse între 30 și 43 de ani.

Conform unor surse neoficiale ce doresc sa-si pastreze anonimatul s-ar părea că cei doi cetățeni germani ar fi de origine rusă. În timpul raziei, poliția germană a confiscat muniție și arme cu electroșocuri. Au mai fost găsite în locuințele percheziționate droguri și câteva mii de euro cash.

Deutsche Welle în limba română face apel în pagina sa de Facebook la eventualele victime, cu rugămintea de a fi contactată redacţia. "Rugăm pe oricine a fost victima acestui trafic de persoane și dorește să ofere informații să ne contacteze în privat pe messenger!", se arată în mesajul postat de Deutsche Welle.

Articolul integral poate fi accesat în pagina web a Deutsche Welle în limba română.

CREDIT FOTO: © Bundespolizei Pirna/dpa

Alte stiri din Externe

Ultima oră