Mișcarea ”vestelor galbene” se lansează în politică. Candidează la europarlamentare

24 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Mișcarea ”vestelor galbene” se lansează în politică. Candidează la europarlamentare

Mișcarea de protest care ține Franța în șah în fiecare week-end, ”Vestele galbene”, face un pas în plus, de data asta către marea politică. Mișcarea a constituit oficial o listă în vederea alegerilor europene care vor avea loc în mai 2019, anunță midilibre.fr.

Grupul "Ralliement d'initiative citoyenne" (Ric) a difuzat miercuri zece nume în vederea constituirii unei liste cu 79 de candidați, până la jumătatea lunii februarie, pentru alegerile europene care vor avea loc la 26 mai.

Primul nume de pe listă este cel al lui Ingrid Levavasseur, o figură a ”vestelor galbene” deseori văzută la televiziune. Ea a renunțat de curând la o propunere de a deveni cronicar la postul de televiziune BFMTV.

Candidaţii au vârste între 29 şi 53 de ani şi provin din medii diverse. Printre ei se află un manager la o companie privată, un avocat, un asistent social şi o femeie casnică. Şase dintre candidaţi sunt femei şi restul bărbaţi.

Ei şi-au luat denumirea de „Adunarea Cetăţenilor” sau RIC iar campania va fi condusă de activistul Hayc Shahinyan. Însă deocamdată nu a fost ales un lider oficial.

Ei vor candida la cele 79 de locuri pe care le are Franţa în Parlamentul European.

RIC trebuie să strângă cel puţin 700.000 de euro pentru a participa la alegeri, conform Le Figaro. Shahinyan a declarat că RIC a strâns până acum 10% din acea sumă, aşa că va cere donaţii sau va încerca alte metode de a strânge fonduri.

Potrivit unui sondaj de opinie, lista ”vestelor galbene” la alegerile europene ar obține 8% dintre intențiile de vot, în timp ce Adunarea Națională (RN) ar fi în frunte, potrivit europe1.fr.

RIC a comunicat că „respinge deciziile instituţiilor europene şi dictatele claselor financiare şi tehnocrate, care au uitat ce înseamnă umanitatea, solidaritatea şi planeta”.

Gruparea promite să fie „un purtător de cuvânt al cetăţenilor, care vor fi consultaţi pe toată durata mandatului”.

Protestele Vestelor Galbene au început în noiembrie din cauza majorării preţului la combustibil. Această majorare a fost ulterior anulată, însă protestele au continuat, oamenii având nemulţumiri vaste faţă de preşedintele Emmanuel Macron.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră