Minori, folosiţi ca spioni de poliţia şi serviciile secrete britanice

23 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Minori, folosiţi ca spioni de poliţia şi serviciile secrete britanice

Terorism, bande de cartier violente, trafic de droguri sau chiar exploatarea sexuală a copiilor. Iată câteva domenii cruciale în care spioni britanici, uneori cu vârste sub 16 ani, colaborează cu serviciile secrete sau cu poliţia, scrie rtbf.be.

Informaţia provine dintr-un raport parlamentar britanic apărut la jumătatea lui iulie, în care este criticată o propunere a Ministerului de Interne britanic de a le prelungi minorilor spioni durata misiunilor de la o lună la patru luni, astfel apărând la suprafaţă această practică.

În opinia secretarului de stat pentru securitate, Ben Wallace, spionii minori sunt vitali pentru activitatea de culegere de informaţii. Întrucât tinerii sunt din ce în ce mai implicaţi, atât ca răufăcători cât şi ca victime în terorism, violenţe de grup, trafic cu droguri şi exploatarea sexuală a copiilor, aceşti spioni minori pot fi tot mai utili pentru prevenirea sau acţiunea împotriva acestor acte..

El nu a precizat numărul minorilor pe care serviciile de securitate britanice îi folosesc în diverse misiuni, menţionând doar că "sunt foarte puţin numeroşi".

Însă comitetul parlamentar se întreabă, în raportul său, "în ce măsură minorii pot fi folosiţi pentru acţiuni secrete de supraveghere" şi îşi manifestă preocuparea faţă de propunerea guvernului de a le extinde durata misiunilor.

În schimb, guvernul invocă faptul că actuala procedură, care presupune prelungirea misiunii după fiecare lună, pune prea multă presiune pe aceşti agenţi să obţină rezultate rapid.

CREDIT FOTO: pixabay.com

Alte stiri din Externe

Ultima oră