Ministrul care şi-a angajat fiicele minore la Parlament a demisionat. Mesajul subtil al cotidianului Liberation

22 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Ministrul care şi-a angajat fiicele minore la Parlament a demisionat. Mesajul subtil al cotidianului Liberation

Ministrul francez de interne Bruno Le Roux și-a prezentat marți demisia după ce Parchetul financiar a anunțat deschiderea unei anchete preliminare cu privire la angajarea de către Le Roux a celor două fiice ale sale drept colaboratoare parlamentare, pe când erau liceene, apoi studente, anunţă 20minutes.fr.

 

 

La aflarea acestei veşti, cotidianul francez Liberation a pregătit o primă pagină conţinând un mesaj subtil, adresat altor politicieni francezi, şi încă ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 23 aprilie, Francois Fillon şi Marine Le Pen, ambii implicaţi în scandaluri similare, ba chiar cu supliment, în cazul Fillon.

"El pleacă" este titlul scurt şi la obiect al jurnaliştilor de la Liberation.

 

 

Deşi susţine că povestea lui nu are nicio legătură cu cea a candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, ministrul socialist francez Bruno Le Roux este implicat într-un scandal similar. Nepotismul în acest caz a adus în buzunare în total circa 55.000 de euro. 

Citat în ancheta emisiunii Quotidien de la postul de televiziune TMC, ministrul socialist a recunoscut angajarea prin contract cu durată determinată (CDD) a fiicelor sale "în timpul verii, în special, în perioada vacanțelor școlare, dar niciodată permanent", atunci când era deputat de Seine-Saint-Denis, un departament din nord-estul Parisului.

Matthias Fekl, secretar de stat pentru comerț exterior, a fost numit ministru de Interne în locul lui Bruno Le Roux.

Bruno Le Roux a recunoscut în cadrul unei anchete a televiziunii TMC că și-a angajat fetele, dar a precizat că a fost vorba doar de un loc de muncă pe timpul verii.

"Este vorba de o muncă de vară pe lângă un parlamentar. Și când trebuie întocmit un clasament, când trebuie îndeplinite unele sarcini parlamentare, consider că este o bună ocazie să înveți să faci asta", a declarat Le Roux.

Cele două fiice ale ministrului au început să lucreze pentru tatăl lor la vârsta de 15-16 ani, cumulând între 2009-2014 contracte CDD cu venituri care au ajuns la mai mult de 55.000 de euro.

Bruno Le Roux a fost deputat de Seine-Saint-Denis din 1997 până la numirea sa în guvern în decembrie 2016, și lider al grupului socialist din Adunarea Națională din 2012. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră