Mii de israelieni în stradă, la un protest faţă de legea care l-ar putea scăpa pe premier de problemele pe care le are cu justiţia

26 Mai 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Mii de israelieni în stradă, la un protest faţă de legea care l-ar putea scăpa pe premier de problemele pe care le are cu justiţia Galerie foto (2)

Zeci de mii de israelieni s-au alăturat unui protest la adresa legii care i-ar putea da primului ministru Benjamin Netanyahu imunitate care să îl scape de problemele pe care le are cu justiţia.

La demonstraţiile de sâmbătă de la Tel Aviv au participat aproape toate partidele de opoziţie, unite de grija pentru direcţia în care se îndreaptă democraţia israeliană, după victoria lui Netanyahu la alegerile de luna trecută.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a amânat miercuri pentru începutul lui octombrie data la care Netanyahu urmează să fie audiat pentru a răspunde la acuzaţiile de corupţie care i-au fost aduse.

În februarie, magistratul şi-a anunţat intenţia de a-l inculpa pe prim-ministru pentru "corupţie", "fraudă" şi "abuz de încredere" în trei dosare.

Benjamin Netanyahu a negat toate aceste acuzaţii şi a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare".

Sâmbătă seară, mii de persoane au agitat drapelul israelian, scandând, printre altele, sloganul "un popor, o lege".

"Nu te vom lăsa să transformi Israelul democratic într-o curte privată a unei familii regale sau a unui sultanat", a declarat Benny Gantz, liderul alianţei de centru-dreapta Albastru şi Alb, pe cale de a deveni cel mai mare partid de opoziţie.

"Nu eşti deasupra legii, nu te vom lăsa să fii un dictator", a afirmat la rândul său Yair Lapid, tot din alianţa Albastru şi Alb.

"Suntem aici ca să luptăm pentru ţara noastră. Netanyahu va zdrobi Curtea Supremă pentru a împiedica justiţia" să îşi facă treaba, a spus Tamar Zandberg din partea formaţiunii Meretz.

Organizatorii au estimat la câteva zeci de mii de persoane numărul participanţilor la marşul care a avut loc în faţa muzeului din Tel Aviv. Potrivit poliţiei, mai puţin de 10.000 de manifestanţi au fost prezenţi.

Netanyahu încearcă să formeze o nouă coaliţie, în ciuda faptului că se confruntă cu acuzaţii multiple de corupţie.

Benjamin Netanyahu, câştigător al parlamentarelor desfăşurate la 9 aprilie, are termen până miercuri seară pentru a forma o nouă coaliţie.

Până în prezent, el nu a reuşit să răspundă exigenţelor potenţialilor parteneri de guvernare, în special în ce priveşte problema recrutării în armată a evreilor ultraortodocşi.

Dacă până acum nu a fost prezentat niciun acord, au apărut speculaţii legate de faptul că membrii coaliţiei ar putea accepta măsuri vizând slăbirea puterii judiciare.

Opoziţia spune că limitarea puterilor Curţii Supreme are scopul de a-l proteja pe primul ministru de justiţie şi constituie o ameninţare gravă la adresa sistemului democratic al Israelului.

Printre participanţii la protest s-a numărat şi fosta ambasadoare a Israelului la Bucureşti, Tali Samash, care a postat în pagina personală de Facebook fotografii şi înregistrări video, notând: "Am fost şi eu acolo, cu mii de oameni cărora le pasă. Nu avem altă ţară! La manifestaţie, pentru a menţine democraţia israeliană puternică".

CREDIT FOTO: Gadi Presburger

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră