Mesaj pentru Europa de Est: Vă vom proteja consumatorii, dar vom lua măsuri drastice împotriva muncitorilor

14 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Mesaj pentru Europa de Est: Vă vom proteja consumatorii, dar vom lua măsuri drastice împotriva muncitorilor

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a folosit de mesajul adresat UE pentru a avertiza statele din estul Europei că va lupta pentru drepturi egale pentru consumatori, dar nu va accepta ca muncitori din aceste ţări să-i submineze pe nedrept pe cei din vest, relatează intellinews.com.

Slovacia și Cehia s-au plâns că UE nu a făcut suficient pentru a opri companiile alimentare şi de produse de uz casnic să vândă bunuri "de mâna a doua" cetățenilor lor, comparativ cu cele din Europa de Vest. Bulgaria și România au fost, de asemenea, destul de vocale în această chestiune.

"Est-vest: Europa trebuie să respire cu ambii plămâni. Altfel, continentul nostru se va lupta pentru aer. Într-o uniune de egali, nu pot exista consumatori de clasa a doua. Nu voi accepta că în unele părți ale Europei oamenilor să le fie vândute produse de calitate inferioară, comparativ cu alte țări, în ciuda faptului că ambalajele și branding-ul sunt identice ", a afirmat miercuri Juncker.

El a mai spus că autoritățile naționale vor primi instrumente juridice îmbunătățite pentru a pune capăt acestor "practici ilegale".

De asemenea, șeful Comisiei a declarat că Bruxelles-ul va continua să-și reformeze regulile de pe piaţa muncii. În prezent, ele permit lucrătorilor din estul UE să lucreze în Occident pe salarii mai mici. Statele de est nu vor să pună capăt acestei practici, spunând că trebuie să li se permită muncitorilor să concureze pentru a recupera decalajul generat de deceniile de guvernare comunistă.

Cu toate acestea, Juncker, sub presiunea liderilor UE, cum ar fi președintele francez Emmanuel Macron, de a face față fenomenului, de "dumping social", a susţinut  în discursul său că "într-o Uniune egală, nu pot exista lucrători de mâna a doua. Muncitorii ar trebui să câștige același salariu pentru aceeași muncă, în același loc". "Va fi creată o agenție de muncă a UE pentru a garanta echitatea pe piața unică", a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră