Angela Merkel la Moscova: Vizită tensionată, Putin pune ”paie pe foc”

11 Mai 2015
Angela Merkel la Moscova: Vizită tensionată, Putin pune ”paie pe foc”
Cancelarul german Angela Merkel a sosit duminică la Moscova pentru a aduce un omagiu soldaților sovietici uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și pentru convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin. Oficialul german a refuzat să ajungă în capitala Rusiei cu o zi mai devreme, pentru a participa la parada militară ce a avut loc sâmbătă în Piața Roșie.

Printre subiectele tensionate aflate pe agenda celor doi lideri s-au aflat situația din Ucraina și relațiile bilaterale. La conferința de presă comună, care a avut loc duminică, Putin a pus ”paie pe foc” apărând pactul Ribbentrop-Molotov, scrie Kyiv Post.  

Referindu-se la pactul semnat în 1939, înțelegerea dintre Stalin și Hitler care a ciopârțit Europa de Est și a dus la izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Putin a afirmat că "Polonia a fost victima propriei politici". "Pactul avea sens din punct de vedere al securitatii Uniunii Sovietice", a mai spus președintele Rusiei.

Reacția cancelarului german a venit imediat: înțelegerea a fost ilegitimă.

"Este greu de înțeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă", a spus Merkel duminică, referindu-se la împărțirea Poloniei și anexarea țărilor baltice. "Din acest punct de vedere, eu cred ca nu a fost corect, ceea ce s-a facut a fost ilegitim", a precizat cancelarul german. (M.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră