Marea coaliţie creştin-democrată/social-democrată revine la guvernare în Germania

05 Mar 2018 | scris de Istvan Deak
Marea coaliţie creştin-democrată/social-democrată revine la guvernare în Germania Galerie foto (2)

Da sau nu? După mai bine de 150 de zile de suspans politic prelungit, după alegerile federale, social-democraţii germani au fost chemaţi să decidă dacă mai intră sau nu într-o mare coaliţie guvernamentală (GroKo), alături de Angela Merkel şi ai săi creştin-democraţi. 

Membrii SPD au votat prin corespondenţă, timp de două săptămâni. "Partidul Social Democrat ar trebui să ratifice acordul de coaliţie negociat în februarie 2018 cu Uniunea Creștin Democrată și Uniunea Creștin Socială?“ - s-a putut citi pe buletinul de vot. Variante de răspuns: da sau nu. Votul s-a încheiat vineri, 2 martie, rezultatul scrutinului fiind anunţat la 4 martie.

"Mașinile de înaltă performanță", cum sunt numite deschizătoarele automate de plicuri, au rulat la viteză maximă în sediul central al SPD - Willy-Brandt-Haus. 120 de voluntari din SPD au numărat voturile, scrie Deutsche Welle. "Optimism" a fost cel mai folosit cuvânt de către conducerea formaţiunii în ultimele zile. Va exista o majoritate pentru acordul de coaliție, eventual una subțire, dar va fi o majoritate, erau convinși din start preşedinta SPD, Andrea Nahles şi colegii din comitetul de conducere. 

În 2013, după ultimele alegeri generale, 76% dintre membrii SPD au votat în favoarea marii coaliții, reamintesc jurnaliştii de la dw.com.

Şi acum tovarăşii din SPD s-au pronunţat pentru o mare coaliţie guvernamentală. 66,2 la sută dintre membrii SPD au votat pentru continuarea actualei formule guvernamentale.

Viitorul guvern va fi condus, în continuare, de către şefa Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Angela Merkel. Funcţia de vicecancelar va fi ocupată de social-democratul Olaf Scholz, care va fi şi noul ministru al Finanţelor.

Coaliţia condusă de Merkel va avea parte de o opoziţie puternică din partea partidului naţionalist Alternativa pentru Germania, care a intrat în Parlament pentru prima oară în istorie.

SPD a suferit cel mai slab rezultat la alegeri din istorie şi mulţi au dat vina pe coaliţia formată cu Uniunea Creştin-Democrată a lui Merkel pentru performanţele slabe.

CREDIT FOTO: Die Welt

Alte stiri din Externe

Ultima oră