Marea Britanie ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români

29 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Marea Britanie ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români

Marea Britanie va fi liberă să introducă vize pentru România, Polonia și Bulgaria și ar putea face acest lucru după "ieșirea ordonată" din Uniunea Europeană, a declarat David Davis, negociatorul-șef al Regatului Unit, relatează euractiv.com

David și omologul său din UE, Michel Barnier  s-au întâlnit joi pentru cea de-a patra rundă de negocieri privind Brexitul.  La conferința de presă de după negocieri, EURACTIV l-a întrebat pe Davis dacă Marea Britanie intenționează să introducă vize pentru Polonia, Bulgaria și România după ieșirea din UE sau dacă îşi va lua angajamentul că nu va face acest lucru , ca parte a înţelegerilor post-Brexit.

"Oh, da, vreau să spun, o vom face. Vom fi liberi, da, nu vom mai fi membru al Uniunii Europene, vom fi liberi să ne conducem politica de migrație așa cum considerăm că e bine. Așa cum am spus mai devreme, asta nu înseamnă că oamenii din țările UE nu vor putea veni  și să lucreze în Marea Britanie, dar vom avea această libertate ".

Barnier a evitat inițial să comenteze, spunând că întrebarea era mai mult pentru negociatorul din Regatul Unit decât pentru el. Solicitat de EURACTIV să ia o poziție, el a explicat că, în mod legal, nu a fost în măsură să abordeze această problemă. El a spus că într-o etapă ulterioară, în contextul discuțiilor privind o relație viitoare cu Marea Britanie, "este întotdeauna posibil să se discute aspecte precum imigrația, chestiuni referitoare la cetățenii ambelor părți".

Dar a adăugat că aceasta ar fi în contextul relațiilor UE cu Marea Britanie, care ar avea deja statutul de țară terță. Politica UE privind vizele impune reciprocitate din partea țărilor terțe, ceea ce înseamnă că, în cazul în care Regatul Unit ca țară terță impune vize, chiar numai polonezilor, toți cei 27 de membri ai UE ar trebui să introducă obligativitatea vizelor pentru cetățenii britanici.

Cu toate acestea, nu s-a recurs la această regulă, cel puțin în contextul relațiilor UE-SUA. Cetățenii Poloniei, Ciprului, Croației, României și Bulgariei încă mai au nevoie de vize pentru a merge în SUA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră