Un laureat Nobel acuză: ”Liderii lumii aleg bombe și gloanțe în locul cărților”

08 Iul 2015
Un laureat Nobel acuză: ”Liderii lumii aleg bombe și gloanțe în locul cărților”
Malala Yousafzai, cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, a criticat politicile internaționale prin care fetelor nu li se acordă accesul la un învățământ de calitate, dar și faptul că liderii lumii aleg războiul în defavoarea educării tinerilor, potrivit site-ului telegraph.co.uk. Malala a atras atenția întregii lumi când, în 2012, a fost împușcată în timp ce mergea spre școală, de un reprezentant al talibanilor, grupare care ocupă anumite zone din țara sa natală, Pakistan. Deși unul dintre gloanțe i-a atins fruntea, adolescenta a supraviețuit, iar acum este un luptător al drepturilor fetelor de a merge la școală. La 17 ani, în 2014, Malala a devenit cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

Ea continuă eforturile pentru ca toate fetele care se află în tabere de refugiați să meargă să învețe și nu se limitează la o educație de bază, ci la una de calitate, așa cum primesc copiii liderilor celor mai importante țări, după cum a scris într-un eseu pentru The Telegraph.

„Să fii refugiat nu este o scuză pentru a învăța mai puțin. Dimpotrivă, este o motivație să înveți mai mult. Situația lor nu poate și nu trebuie să fie o scuză pentru a nu le da o educație conform drepturilor pe care le au”, a spus Malala.

Potrivit fetei, există șapte milioane de copii sirieni refugiați, dintre care două milioane nu merg la școală. Aceasta citează un raport conform căruia ar fi nevoie de 39 de miliarde de dolari pentru a asigura educarea timp de 12 ani a acestor copii refugiați. Suma, spune Malala, este egală cu banii cheltuiți în doar opt zile de guvernele din întreaga lume pentru dotările militare.

„În opt zile cheltuim pentru război atât cât ar fi necesar pentru ca fiecare tânăr să primească 12 ani de educație de calitate. Aceasta este o alegere. Liderii noștri aleg bombele în defavoarea cărților și al unui viitor luminos, iar noi îi lăsăm”, a mai spus Malala.

Sloganul ei și al milioanelor de copii din întreaga lume este „cărți, nu gloanțe”. Aceasta spune că, deși pare imposibil ca milioane de fete să meargă la școală, povestea ei demonstrează că nu este așa.

Tânăra a afirmat că peste 60 de milioane de fete sunt împiedicate să meargă la școală, iar alte mii de copii nu sunt în siguranță în centrele de învățământ. Aceasta a amintit de tragedia de la sfârșitul lui 2014, atunci când 132 de copii au fost uciși într-o școală din Pakistan în urma unui atac al talibanilor.

Malala a creat și o fundație , iar banii strânși prin intermediul acestei organizații non-profit susțin educarea fetelor din cele mai vulnerabile zone ale lumii.


 

Fete oprite să meargă la școală...cu acid


Între timp, în Afganistan, trei fete au fost desfigurate după ce doi bărbați au aruncat cu acid ca pedeapsă pentru faptul că se îndreptau spre școală, informează cnn.com. Fetele au între 16 și 18 ani, iar două dintre ele sunt afectate mai grav.
”Aceasta este o pedeapsă pentru că mergeți la școală”, le-ar fi spus bărbații după ce a aruncat cu acid, scrie CNN.

Autoritățile afgane încearcă să-i găsească pe cei doi atacatori.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră