Majoritatea cetăţenilor moldoveni se opun unirii cu România şi intrării în NATO

14 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Majoritatea cetăţenilor moldoveni se opun unirii cu România şi intrării în NATO

Majoritatea cetățenilor moldoveni se opun unificării ţării cu România și inițiativei de a schimba în Constituție limba oficială cu "limba română", arată un nou sondaj realizat de IMAS, la cererea Partidului Democrat din R. Moldova, relatează sputniknews.com.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un un referendum privind unirea R.Moldova la România, 62% dintre respondenți ar vota împotrivă, iar 25% pentru. 8% dintre cei chestionați nu răspund, iar 3% nu participă la vot.

De asemenea, studiul a arătat că 63% dintre respondenți sunt împotriva schimbării în Constituţie a denumirii limbii oficiale a țării cu "limba română", 34% sunt de acord, iar  3% nu ştiu/nu răspund. Sondajul a fost efectuat în perioada 16 februarie - 6 martie, pe un eşantion de 1 099 de persoane.

Problema unificării Moldovei și României este strâns legată de istoria regiunii. Martie 2018 marchează un centenar de la decizia istorică a Parlamentului din regiunea Basarabia a Imperiului Rus, care este în mare parte o regiune a Moldovei moderne, de a se uni cu România. R.Moldova a fost teritoriu al României până în 1940, când Basarabia a fost cedată Uniunii Sovietice. Noile teritorii au format Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, care a existat până în 1991, când şi-a declarat independența împreună cu alte republici sovietice.

Există, de asemenea, o controversă legată de identitatea lingvistică a R.Moldova. În Constituția ţării, limba oficială este cea moldovenească. Cu toate acestea, Declarația de Independență a R. Moldova prevede că limba oficială a țării este limba română.

În octombrie, Alianța Liberal Democrată din Moldova a propus modificarea Constituţiei astfel încât limbă oficială a țării să fie limba română. Iniţiativa a fost sprijinită de guvernul și Curtea Constituțională a R. Moldova, dar nu a primit aprobarea Parlamentului moldovenesc, doar 35 de parlamentari din 101 susţinând inițiativa. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a pronunţat împotriva acestei măsuri și a sugerat că nu va primi suficiente voturi pentru a fi aprobată de Parlament.

Sondajul arată totodată că aproape 60% dintre cetățenii moldoveni ar vota împotriva aderării republicii la NATO dacă ar avea loc un referendum la nivel național pe această temă. Conform sondajului, doar 17% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la NATO, în timp ce 61% sunt împotrivă. 4% ar refuza să participe la referendum, iar  5% nu au răspuns.

R.Moldova este o țară constituțională neutră, ceea ce înseamnă că nu participă la alianțe militare. Cu toate acestea, R.Moldova a cooperat cu NATO de la aderarea la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantică în 1992 și Parteneriatul pentru Pace în 1994 și a colaborat cu Alianța în cadrul Planului individual de acțiune pentru parteneriat, adoptat în 2006.

Alte stiri din Externe

Ultima oră