Mai multe opere de artă au dispărut de pe pereţii Parlamentului francez

05 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Mai multe opere de artă au dispărut de pe pereţii Parlamentului francez

Poliția franceză a început o anchetă pentru a da de urma a patru opere de artă care au dispărut de pe pereţii Adunării Naţionale a Franţei, din Paris, relatează theguardian.com.

Dispariţia operelor a fost  descoperită la sfârșitul anului trecut, după inventarul anual al agenției de stat, responsabilă de supravegherea operelor de artă și a mobilierului din clădirile publice.

Biroul președintelui Adunării a confirmat informaţiile din ziarul Canard Enchainé, adăugând că lucrările au fost "expuse pe pereţii din birou" în camera inferioară a parlamentului, înainte de a fi mutate. "Căutările efectuate până acum nu ne-au condus la un rezultat", a declarat un purtător de cuvânt.

Lucrările dispărute sunt o piesă a artistului grec Takis, care aparține Fondului Național de Artă Contemporană din Franța, picturi ale artiștilor francezi moderni Hervé Télémaque (foto) și Richard Texier, precum și o gravură realizată de un artist necunoscut.

A fost depusă o plângere legală, iar o sursă de poliție a declarat pentru Agenţia France-Presse că anchetatorii de la Brigada specializată în furtul de artă au preluat cazul.

Aproximativ 430.000 de opere de artă considerate parte a patrimoniului național sunt expuse sau utilizate în clădiri publice - cum ar fi ministere, ambasade, primării și alte spații administrative - la domiciliu și în străinătate.

În 2016, un raport al unei comisii însărcinate cu supravegherea acestora, a sugerat că cel puțin 22.800 de obiecte au dispărut, inclusiv un scaun de masă acacia cu perne mari, din clădirea Adunării Naţionale, aparent fără să observe cineva.

La ambasada franceză din Conakry, capitala Guineei, au dispărut și cinci tapiserii cu o lățime cuprinsă între doi și șase metri, iar oficialii Château de Versailles au raportat că a dispărut un pat din secolul al XIX-lea, care măsoară doi metri pe doi.

Obiectele sunt listate pe site-ul web al Ministerului Culturii, în baza de date Sherlock, cu opere dispărute şi furate, care, în mod normal, este disponibilă pentru consultare publică, dar a fost închisă miercuri pentru revizie.

Ziarul Libération acuza într-un articol din 2016 că oficialii nu au grijă de comorile naționale după ce un birou al Ludovic al XVI-lea din clădirea Ministerului Educației a ajuns la un dealer de antichităţi, fără să-i fi fost raportată dispariţia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră