Limitele serviciilor de informații ruse."N-au fost în stare să prevadă evenimentele de la Kiev"

24 Iun 2015
Limitele serviciilor de informații ruse.
George Friedman, presedintele centrului de analize Stratfor, crede ca nu va fi razboi in Ucraina, o confruntare directa cu Nato dar actuala criza se va adanci si va avea tensiuni semnificative.Totusi, crede Friedman, Rusia va specula fiecare oportunitate si asteapta,de pilda, o criza politica la Kiev, eventual caderea Guvernului.”Este mai probabil ca Rusia sa astepte o criza interna la Kiev, caderea guvernului ucrainian, ca sa incerce apoi influentarea Ucrainei,decat sa recurga la forta” spune Friedman.

Analistul american estimeaza ca in zona va fi “un nivel semnificativ de tensiune si confruntare non-militara,informationala , propaganda, tensiuni economice dar si potentiale conflicte interne.”
Friedman mai identifica si alta vulnerabilitate a Rusiei, o problema care, pe termen lung, va deveni acuta:o economie viabila, performanta.

Bugetul Rusiei depinde de petrol dar in aceasta directie nu stau prea bine. Analistul american arata ca atat Uniunea European cat si China, din cauza incetinirii cresterii economice, nu mai vor cumpara atat de mult petrol asa ca veniturile Moscovei vor scade drastic.

Nu e clar pentru Friedman daca Rusia, ca mare putere, cum incearca sa revina, se va putea descurca in conditiile unei crize economice interne. Rusia are limitele ei, tot mai vizibile, explica Friedman si da exemplul crizei ucrainiene unde serviciile de informatii au fost depasite de evolutiile din teren.”N-au fost in stare sa prezica evenimentele de la Kiev, caderea Guvernului. In estul Ucrainei au crezut ca va fi doar o revolta”concluzioneaza analistul american. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră