UPDATE. Liderul catalan: Referendumul deschide calea independenței față de Spania

02 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Liderul catalan: Referendumul deschide calea independenței față de Spania

Liderul Cataluniei a declarat că alegătorii "şi-au câștigat dreptul" la un stat independent în urma unui referendum respins de Madrid. Aproape 90% au votat în favoarea secesiunii, dar participarea la vot a fost scăzută la referendumul marcat de violență, relatează dw.com.

Liderul catalan Carles Puigdemont (foto stinga) a declarat că Catalonia "și-a câștigat dreptul de a avea un stat independent cu statutul de republică". El a adăugat că rezultatele referendumului de duminică vor fi transmise "în zilele următoare" parlamentului catalan.

Pagina de luni a paginii de la La Vanguardia, una dintre principalele ziare din Catalonia, spune că Puigdemont va încerca să prezinte în parlament o declarație unilaterală de independență în zilele următoare.

Madridul susține însă că votul nu este valabil, respingându-l ca ilegal din motive constituționale. Guvernul central a ordonat poliției să oprească referendumul.

Forțele de securitate au folosit bastoane și au tras gloanțe de cauciuc în încercarea de a dispersa mulțimile. Mulți au fost răniți. "Am fost obligați să facem ceea ce nu am vrut să facem", a declarat Enric Millo, delegat al guvernului spaniol la Catalunia. "Puigdemont și echipa lui sunt singurii responsabili" pentru violență, a adăugat el.

Guvernul regional din Catalonia a raportat că 844 de civili au fost răniți în timpul referendumului de duminică, deoarece poliția a încercat să împiedice votarea și a descurajat participarea. Mai multe persoane au fost  rănite grav. Treizeci și trei de ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răniți în timpul alegerilor.

După încheierea referendumului, un purtător de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, a spus că au fost numărate aproximativ 2.26 milioane de voturi. Ceea ce reprezintă o participare de aproximativ 42% din alegătorii din Catalonia - cu peste 2 milioane de votanți în favoarea secesiunii.

Turull a mai spus că autoritățile estimează că un număr total de 770.000 de voturi au fost pierdute din cauza întreruperii votului. "Patru sute de școli [folosite ca secții de votare] au fost sigilate și multe voturi au fost furate direct", a afirmat el.

Premierul spaniol Mariano Rajoi, a declarat că regiunea Catalonia nu a reuşit să organizeze, duminică, referendumul pentru independenţă şi le-a mulţumit forţelor de ordine pentru faptul că "au respectat legea şi şi-au făcut treaba",  conform Reuters.

Alte stiri din Externe

Ultima oră