Legea manechinelor contra anorexiei

06 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Legea manechinelor contra anorexiei

În Franța, se va menționa că  fotografiile sunt retușate pentru a modifica silueta manechinelor, iar acestea vor trebui să prezinte certificatul medical pentru a-și exercita profesia, se precizează în două texte publicate deja în Buletinul oficial, anunță AFP.

Aceste dispoziții, incluse în două texte publicate cu două zile înainte de al doilea tur al prezidențialelor din Franța, vizează acțiuni asupra imaginii corpului afișat public pentru a evita promovarea unor idealuri de frumusețe inaccesibile și a preveni anorexia la tineri. De asemenea, vizează protejarea sănătății unei categorii a populației, afectată în mod special de acest risc. Este vorba de manchine, explică ministerul Sănătății din Franța, într-un comunicat.

Ese vorba despre fotografii inserate în mesajele publicitare, în media, afișe, cataloage, prospecte sau pe internet. Angajații  - reviste sau agenții -  care nu respectă legea riscă până lașase luni de închisoare și 75.000 de euro amendă.

Certificatul medical va fi eliberat de medicul specialist și este valabil doi ani. El va atesta starea generală de sănătate a persoanei și  rezultatul evaluării din punctul de vedere al indicelui de masă corporală (IMC – raportul dintre talie și greutatea corpului).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană este considerată slabă când IMC este sub 18,5.

Aceste măsuri se aplică inclusiv manechinelor din alte țări ale spațiului economic european, când acestea sunt pe podium în Franța.

Alte stiri din Externe

Ultima oră