La Air Serbia, şi turbulenţele vor avea şarm!

11 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
La Air Serbia, şi turbulenţele vor avea şarm! Galerie foto (3)

Air Serbia, compania aeriană naţională a Republicii Serbia, a făcut un pas important pentru a celebra egalitatea de gen, cu primul său echipaj 100% feminin, la bordul unui avion.

Zborul special JU314 a decolat de la Belgrad miercuri la ora 17:05, în direcţia Paris, avându-le drept căpitan pe Vesna Aleksic şi copilot pe Mirjana Stojilkovic.

De pasageri s-au îngrijit tot reprezentante ale sexului frumos, patru stewardese.

Dane Kondic, directorul executiv al Air Serbia, a declarat că "acesta a fost primul zbor operat de un echipaj 100% feminin în cei 90 de ani de existenţă ai companiei care poartă steagul Serbiei". 

"Felicităm întregul echipaj care a luat parte la acest moment incredibil şi sperăm ca mai multe femei din Serbia să îmbrăţişeze o carieră în aviaţie", a mai spus acesta.

Air Serbia se străduieşte, de altfel, să promoveze egalitatea de gen, 49% din personalul Air Serbia, Air Serbia Catering şi Air Serbia Ground Services fiind format din femei.

Anul trecut, Serbia a dat publicitiății rezultatele primului său Index al Egalității de Gen, ceea ce face ca acest stat să fie primul din afara UE care calculează acest index, potrivit unui comunicat al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE).

Indexul EIGE este rezultatul unei corelări a situației egalității de gen în șase domenii esențiale: muncă, bani, cunoaștere, timp, putere și sănătate.

La acestea se adaugă două subramuri independente: violența împotriva femeilor și inegalitățile intersectate.

Calculele pentru acest index s-au bazat pe metodologia dezvoltată de EIGE, care, de altfel, a susținut acest proces de aliniere a Serbiei la standardele statelor membre. O astfel de asistență este parte din eforturile EIGE de susținere a celor șase țări din Balcanii de Vest și a Turciei, în calitatea lor de candidate sau potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Cu un scor de 40,6 puncte din 100, Serbia era la momentul respectiv aproape la jumătatea drumului către egalitatea de gen.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră