Kurzii cer federalizarea Siriei

18 Mar 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Kurzii cer federalizarea Siriei


Regiunea se va numi Rojava-nordul Siriei, cuprinde mai multe administratii autonome în care sunt reprezentate toate gruparile etnice din zona. Reprezentanţii kurzi spun ca acest sistem federal reprezinta viitorul Siriei, nu intenţioneaza fragmentarea teritoriului naţional ci ,dimpotriva, e cea mai buna modalitate de a proteja integritatea teritorială.

Regimul de la Damasc dar şi Turcia au reacţionat imediat condamnând această mişcare unilaterala considerând că în acest caz nu există niciun temei legal. De asemenea SUA şi-a declarat dezacordul faţă de aceasta mişcare iar Rusia nu s-a pronunţat încă.


Trebuie reamintit că forţele kurde s-au remarcat prin eficacitatea lor în confruntările cu Statul Islamic şi a ajuns să controleze 14% din teritoriul naţional. Kurzii nu participă la negocierile de la Geneva deoarece s-a opus Turcia care consideră aceste forţe ca fiind „teroriste”.


Prin această mişcare,kurzii,deşi nu participă direct la negocieri,devin şi ei actori importanţi in deciziile privind viitorul Siriei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră