Jumătate dintre alegătorii americani cred că Joe Biden cheltuiește prea mult pentru ajutorul Ucrainei

11 Dec 2023
Jumătate dintre alegătorii americani cred că Joe Biden cheltuiește prea mult pentru ajutorul Ucrainei

Sondajul FT-Michigan Ross arată un obstacol în calea eforturilor Casei Albe pentru mai mult sprijin pentru Ucraina, în timp ce Volodymyr Zelenskyy se pregătește să viziteze Washington, scrie Financial Times

Aproape jumătate dintre alegătorii americani consideră că SUA cheltuiește prea mult pentru ajutorul pentru Ucraina, potrivit unui sondaj care subliniază fragilitatea sprijinului intern, exact în momentul în care Volodymyr Zelensky se pregătește să viziteze Washington pentru a face lobby pentru mai multă finanțare.

Cel mai recent sondaj FT-Michigan Ross a constatat că 48% credeau că SUA cheltuiau „prea mult” în ajutor militar și financiar pentru a susține efortul de război al Kievului împotriva Rusiei, în comparație cu 27% care spuneau că Washington cheltuia „suma potrivită” și 11% care au spus că SUA nu a cheltuit suficient.

Opoziția a fost deosebit de pronunțată în rândul republicanilor, 65% spunând că SUA cheltuiau prea mult în Ucraina, în comparație cu aproximativ jumătate - 52% - dintre independenți și doar o treime - 32% - dintre democrați.

Cifrele apar în timp ce Biden se străduiește să convingă un Congres puternic divizat să aprobe un pachet de cheltuieli de securitate de 111 miliarde de dolari care ar include aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, precum și finanțare pentru Israel și Taiwan.

De asemenea Zelenskyy urmează să viziteze Washingtonul pentru o întâlnire cu Biden, marți, pentru a „sublinia angajamentul de neclintit al Statelor Unite” față de efortul de război al țării, potrivit Casei Albe.

Sondajul prezintă, de asemenea, o imagine dură pentru republicanii pro-ucraineni din Congres, care se luptă să găsească un compromis care să obțină aprobarea finanțării. Într-un efort de a-i liniști pe republicani, propunerea Casei Albe include miliarde de dolari pentru a consolida securitatea la granița dintre SUA și Mexic.

Strategistul republican Doug Heye a spus că viitorul ajutor al SUA pentru Ucraina este „în dubiu”, adăugând: „Republicanii din Congres sunt acolo unde sunt alegătorii lor în acest sens”.

Deși a existat mai mult sprijin în sondajul FT-Michigan Ross pentru ajutorul Israelului, sondajul a constatat niveluri semnificative de scepticism pentru a ajuta statul evreu în războiul său împotriva Hamas. Patruzeci la sută au spus că SUA cheltuie „prea mult” pentru ajutor militar și financiar pentru Israel, în timp ce 30% au spus că Washington cheltuie „suma potrivită”.

Nivelurile ridicate de opoziție față de ajutorul militar pentru Israel și Ucraina se întâlnesc pe fundalul unei neliniști continue cu privire la starea economiei americane, doar 25% dintre respondenți spunând că starea economiei SUA este fie „bună”, fie „excelentă”.

Americanii continuă să arate că inflația ridicată este cea mai mare îngrijorare în ceea ce privește finanțele lor, deși sondajul a constatat puțin mai mult optimism cu privire la condițiile economice în comparație cu rezultatele de luna trecută.

Cu toate acestea, perspectivele sumbre continuă să cântărească perspectivele realegerii lui Biden, doar 17% dintre americani crezând că sunt mai bine din punct de vedere financiar de când a devenit președinte, în timp ce 53% au spus că sunt mai proaste.

Aceasta a fost o îmbunătățire scazuta în comparație cu luna anterioară, când 14% dintre americani au spus că sunt mai bine din punct de vedere financiar cu Biden la Casa Albă, iar 55% care au spus că stau mai prost.

Creșterea costurilor pentru consumatori a reprezentat o provocare semnificativă pentru președinte, care a încercat să promoveze locuri de muncă și cifre puternice din PIB și a numit strategia sa industrială ambițioasă „Bidenomics”.

Sondajul FT-Michigan Ross a fost realizat online de strategii democrați Global Strategy Group și firma republicană de sondaje North Star Opinion Research între 5 și 6 decembrie. Acesta reflectă opiniile a 1.004 alegători înregistrați la nivel național și are o marjă de eroare de plus sau minus 3,1. puncte procentuale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră