Jucăriile, în topul produselor periculoase scoase rapid de pe piaţa UE

12 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Jucăriile, în topul produselor periculoase scoase rapid de pe piaţa UE

Comisia Europeană a lansat luni ultimul raportul său privind sistemul de alertă rapidă pentru produsele periculoase, primele locuri fiind ocupate de jucării și mașini, relatează neweurope.eu.

Jucăriile, de exemplu popularii spineri, câteva modele de maşini şi motociclete sunt în fruntea listei de produse periculoase detectate și scoase de pe piață anul trecut.

Începând cu anul 2003, sistemul Rapid Alert asigură circulația rapidă a informațiilor despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și / sau rechemate oriunde în Europa, între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, pot fi luate măsuri de urmărire corespunzătoare (interzicerea / oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau respingerea de către autoritățile vamale) peste tot în UE.

31 de țări (UE+ Islanda, Liechtenstein și Norvegia) participă, în prezent, la sistem. Sistemul de alertă rapidă funcționează datorită cooperării strânse zilnice și permanente între statele membre.

Raportul arată că, anul trecut, sistemul de alertă rapidă a fost utilizat din ce în ce mai mult de autoritățile naționale, cu peste 2 000 de alerte privind produsele periculoase. 

În 2017, "jucăriile" au fost cea mai notificată categorie de produse (29%), urmate de "autovehicule" (20%) și "articole de îmbrăcăminte, textile și articole de modă" (12%).Cât privește riscurile, cel mai des semnalat a fost rănirea/vătămarea (28%), urmat de riscul chimic (22%).

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem provin din afara UE. China este țara de origine numărul unu, dar numărul alertelor rămâne stabil la 53% (1 155) în 2017, la fel ca în anul precedent. Produsele periculoase de origine europeană au reprezentat 413 de notificări (26%).

"Normele europene de protecție a consumatorilor garantează că în UE se vând numai produse sigure. În caz contrar, Sistemul Rapid Alert sprijină autoritățile să reacționeze rapid și să elimine orice produse care ar putea cauza răniri. Datorită acestui sistem, ne păstrăm în siguranță copiii și prevenim accidentele mortale pe drumurile publice",  a declarat Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitatea între sexe,

Multe dintre produsele periculoase notificate în Sistemul de Rapid Alert sunt de asemenea vândute pe platforme online sau ]n piețe. Pentru a aborda acest fenomen, Comisia încurajează cooperarea cu omologii săi internaționali și cu platformele online pentru a se asigura că produsele nesigure nu ajung la consumatorii din UE.

Comisia a emis o recomandare la 1 martie 2018 cu un set de măsuri operaționale care trebuie luate de platformele online și de statele membre pentru a continua eforturile în materie de conținut online ilegal, inclusiv în ceea ce privește produsele periculoase.

Alte stiri din Externe

Ultima oră