Șeful ESISC: Au venit atât de mulți jihadiști în Europa, încât nu mai pot fi monitorizați

01 Iun 2016 | scris de Cristi Ionescu
Șeful ESISC: Au venit atât de mulți jihadiști în Europa, încât nu mai pot fi monitorizați

Chiar dacă celula teroristă care a atacat la Paris și Bruxelles este aproape distrusă, jihadiștii Stat Islamic vor încerca să-și refacă resursele în Europa pentru a conduce alte atacuri, estimează Claude Moniquet, un fost agent al serviciilor secrete franceze, în prezent director al European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC).

Expertul intervievat atrage atenția că avantajul este de partea teroriștilor, întrucât Europa este o societate foarte deschisă, iar oricine ajunge în interiorul spațiului Schengen poate să se deplaseze liber și să treacă nestingherit granițele țărilor ce cuprind această vastă zonă de liberă circulație. Cu zece ani în urmă în Europa erau circa 1.000 de teroriști, în timp ce acum sunt 5.000-6.000 care au legături cu jihadiștii sirieni, plus simpatizanții lor răspândiți prin Uniunea Europeană și al căror număr estimat de Claude Moniquet ar fi cuprins între 10.000 și 20.000. Este pur și simplu imposibil ca aceștia să fie monitorizați, subliniază expertul franco-belgian.

Jihadiștii folosesc Facebook și mai ales Twitter pentru recrutarea unor noi adepți, iar odată ce contactul cu aceștia a fost stabilit, comunicarea și fixarea întâlnirilor se fac mai departe cu ajutorul aplicațiilor pentru telefoane mobile, explică Claude Moniquet. Cât despre locurile pe care jihadiștii le folosesc pentru operațiunile de recrutare în Belgia, el avertizează că astfel de acțiuni nu se mai desfășoară prin moschei, ci pe străzi, prin instituții de învățământ, terenuri de fotbal și alte spații pentru activități sportive, în general oriunde pot fi întâlniți tineri. (sursa)

Alte stiri din Externe

Ultima oră