Japonia plănuiește să modernizeze peste 200 de aviane de vânătoare F-15

22 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Japonia plănuiește să modernizeze peste 200 de aviane de vânătoare F-15

Ministerul dorește să fie dublat numărul de rachete ce pot fi acroșate avioanelor McDonnell Douglas F-15 operate de către Forțele Aeriene de Apărare japoneze. De asemenea, se urmărește și mărirea resursei de zbor a aparatelor.

Oficialii niponi își doresc ca banii să fie alocați în bugetul pentru anul fiscal ce va începe în aprilie.

În ultima perioadă, aviația chineză a trimis mai multe avioane de război în spațiul aerian din jurul insulelor Senkaku, la sud de prefectura Okinawa. În China, aceste insule sunt cunoscue sub numele de Diaoyu, iar ele reprezintă un motiv de dispută teritorială între Japonia și statul chinez.

Ministerul nipon vrea să contracareze mișcările Chinei prin îmbunătățirea avioanelor de vânătoare existente în arsenal cât și prin achiziționarea de tehnică nouă. În prezent, aviația japoneză deține 200 de avioane de vânătoare din generația a 4-a, F-15, fabricate de către firma americană Beoing.

Forțele Aeriene de Apărare japoneze au executat 199 de misiuni de interceptare a aparatelor chineze în intervalul aprilie-iunie. Cu 75% mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă.

Recent însa, avioanele Chinei au început să zboare mai la Sud, mai aproape de insulele contestate. "Pe măsură ce raza de acțiune a aparatelor chinezești se mărește, acestea se apropie mai mult de teritoriul nostru", a fost declarația unui oficial din cadrul Ministerului de Apărare japonez.

În luna ianuarie, Forțele Aeriene de Apărare au transferat o escadrila de la baza aeriană Tsuiki, din prefectura Fukuoka, la o bază in Naha, Okinawa, dublând numarul aparatelor F-15 operate, astfel incât Tokyo să poată răspunde provocărilor Beijingului atât calitativ cât și cantitativ.

Alte stiri din Externe

Ultima oră