JAF INCREDIBIL.Peste 2 milioane de euro furați în timp ce erau încărcați într-un avion al Austrian Airlines

10 Apr 2019 | scris de M.C.
JAF INCREDIBIL.Peste 2 milioane de euro furați în timp ce erau încărcați într-un avion al Austrian Airlines

Un avion Airbus A320 al companiei Austrian Airlines a fost implicat, marți după-amiază, într-un incredibil jaf pe aeroportul din Tirana, Albania, relatează ifn.news.

Un grup de atacatori neidentificați, înarmați, a folosit o mașină pentru a pătrunde ilegal pe platforma aeroportului din capitala Albaniei.

Scopul era acela de a fura sacii de bani care erau încărcați în Airbus=ul A320 al Austrian Airlines. 

Potrivit primelor informații, atacatorii au amenințat angajații companiei de handling care pregăteau aeronava de decolare pentru a putea pune mâna pe sacii cu bani încărcați dintr-o mașină blindată.

Austrian Airlines a declarat pentru International Flight Network (IFN) că incidentul s-a petrecut la scurt timp după ce pasagerii s-au îmbarcat.

În acest incident, unul dintre hoți a fost împușcat mortal de poliția ajunsă la fața locului în timp ce ceilalți au reușit să scape cu peste 2 milioane de euro.

Potrivit purtătorilor de cuvânt ai poliției din Albania, aceștia sunt căutați cu ajutorul polițiștilor și al unui elicopter.

În cele din urmă, Airbusul A320 înmatriculat OE-LBY a decolat din capitala Albaniei către Viena cu o întârziere de 3 ore. În afară de hoțul împușcat mortal nu au mai existat alte victime.

Aeroportul din Tirana a sporit imediat măsurile de securitate, a precizat Austrian Airlines. Compania a decis să nu mai transporte valori pe această rută.

Potrivit presei locale, acesta nu este primul astfel de jaf care are loc la aeroportul din Tirana, ridicând astfel întrebări cu privire la pregătirea poliției de a contracara și investiga astfel de cazuri, scrie boardingpass.ro.

În februarie 2017, hoții au reușit să scape cu 3.2 milioane de euro într-un jaf similar, în timp ce în iunie 2016 au fost furate alte 995 de mii de euro. În 2015 pe același aeroport au mai avut loc alte două jafuri.

Băncile străine din Albania trimit regulat bani lichizi la Viena pe calea aerului, deoarece banca centrală de la Tirana nu acceptă depozitele de cash ale acestora, scrie Deutsche Welle.

UPDATE

Autorităţile albaneze l-au identificat pe bărbatul ucis de poliţie în timpul jafului armat de pe aeroportul din Tirana ca fiind un cunoscut spărgător de bănci în serie în Albania şi Grecia, a relatat miercuri ORA TV, transmite DPA, preluată de agerpres.ro.

Bărbatul ucis, Admir Murataj, era unul dintre cei trei care marţi au furat saci cu bani în timp ce erau transferaţi dintr-un vehicul blindat în cala unui avion Austrian Airlines aflat pe platforma aeroportului, potrivit canalului albanez.

Suma de bani furată de cei doi complici este estimată la 2 milioane până la 10 milioane de euro. 

Murataj a fost ucis în timpul unui schimb de focuri cu poliţia. Potrivit media locale, hoţii au folosit puşti de asalt şi grenade de mână. Două vehicule arse, probabil de tâlharii fugari, au fost găsite mai târziu.

Murataj era urmărit pentru trei jafuri bancare în Albania. CNN Grecia a relatat că în 2013 el a evadat din închisoarea din Trikala, unde ispăşea o pedeapsă pentru mai multe jafuri.

Poliţia albaneză nu a confirmat încă oficial identitatea bărbatului, în aşteptarea unei analize ADN.

Alte stiri din Externe

Ultima oră