Italia: Parlamentul a aprobat vaccinarea obligatorie. Părinții care se opun riscă amenzi de până la 500 de euro!

01 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Italia: Parlamentul a aprobat vaccinarea obligatorie. Părinții care se opun riscă amenzi de până la 500 de euro!

Parlamentul italian a aprobat vaccinarea obligatorie. Copiii italieni vor fi astfel protejați de 10 boli infecțioase, transmite site-ul pourquoidocteur.  

Italia a optat pentru această măsură radicală pentru a îmbunătăți acoperirea și protecția vaccinală. Italia se confruntă cu o epidemie de rujeolă, motiv pentru care Parlamentul a dat undă verde vaccinării obligatorii.

La 18 iulie, 296 de deputați au votat pro și 92 contra. Este prevăzută și o amendă în cazul părinților care se opun vaccinării copiilor lor. Astfel, Parlamentul italian a trecut peste ezitările părinților și opoziția manifestată de asociațiile anti-vaccinare.

Autoritățile au făcut totuși și compromisuri: vaccinarea obligatorie este pentru 10 boli infecțioase față de 12 boli câte erau prevăzute în proiectul inițial.

Printre altele, legea prevede vaccinarea contra difteriei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei și varicelei. Regimul obligatoriu va fi aplicat tuturor copiilor de vârstă școlară până la vârsta de 16 ani.

În vederea implementării acestei legi, guvernul italian a prevăzut o amplă campanie de comunicare, care are ca obiectiv sensibilizarea populației privitor la importanța vaccinării. Sunt exceptați copiii care au contra indicație de vaccinare. Parinții care se opun vaccinării riscă amenzi care ajung până la 500 de euro. 

Strategia italiană va fi reevaluată după trei ani, a anunțat Ministerul Sănătății. Obligația vaccinării vizează în special rujeola, rubeola, oreionul și varicela, dacă nivelul de acoperire vaccinală este satisfăcătoare. Dar alte boli grave rămân la un nivel scăzut. Vaccinurile contra meningocococilor (B și C) vor fi doar recomandate. Totuși, ele se găsesc în farmacii, gratuit, ca și cele contra rotavirusurilor, care sunt la originea gastro-enteritelor.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră