Manifestaţii la Istanbul împotriva regimului după atentatul de la Ankara: "Erdogan ucigaș"

10 Oct 2015
Manifestaţii la Istanbul împotriva regimului după atentatul de la Ankara:
Circa 10.000 de persoane au denunțat sâmbătă seara la Istanbul responsabilitatea guvernului în dublul atentat sângeros care a vizat o manifestație pentru pace a opoziției la Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres.

În spatele unei largi pancarte, care proclama "Noi îi cunoaștem pe ucigași", manifestanții au huiduit președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan și Partidul său al Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002.

"Erdogan ucigaș", au scandat ei pe bulevardul Istikal, marea arteră pietonală situată în inima părții europene a celui mai mare oraș din Turcia. Importante efective ale poliției au încadrat coloana manifestanților, care a mărșăluit fără incidente.

Adunări similare au fost semnalate în cursul după-amiezii în special la Diyarbakir, marele oraș din sud-est cu majoritate kurdă din Turcia, unde incidente au izbucnit între manifestanți și poliție, aceasta făcând uz de grenade lacrimogene. Agenția de presă turcă Dogan a semnalat de asemenea marșuri de protest la Izmir (vest), Batman, Urfa și Van (sud-est). 

Între timp, liderul partidului HDP, pro kurd, de opoziţie, a anunţat că numărul morţilor în urma celor două atacuri sinucigaşe a a ajuns la 97. Anterior, ministrul Sănătăţii, Mehmet Muezzinoglu, declarase într-o conferinţă de presă că în urma exploziilor 86 de persoane au murit, 186 au fost rănite, 28 dintre acestea aflându-se la terapie intensivă, conform Reuters.

Pe de altă parte, preşedintele turc,Tayyip Erdogan, şi-a anulat vizita oficială în TurKmenistan după cele două atentate, au declarat surse oficiale citate de Reuters. Conform surselor citate, Erdogan urma să participe luni la o reuniune cu preşedinţii Azerbaidjanului şi TurKmenistanului.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră