Israelul votează. Cert e că va câștiga Benjamin, dar nu știm care: unul are tatăl născut în România

09 Apr 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Israelul votează. Cert e că va câștiga Benjamin, dar nu știm care: unul are tatăl născut în România Galerie foto (9)

Israelul are zi de alegeri. Secţiile de votare au fost deschise marți dimineață pentru alegerile legislative care vor decide dacă prim-ministrul în exerciţiu Benjamin Netanyahu va continua să rămână la putere după mai mult de un deceniu sau dacă va avea loc o schimbare cu nou-venitul Benny (Benjamin) Gantz.

Dacă va obţine un nou mandat, Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp, notează BBC. Cu toate acestea, imaginea lui Benjamin Netanyahu este afectată de un amplu scandal de corupţie, care trenează de câțiva ani.

Benjamin Netanyahu a promis, sâmbătă, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania dacă va obţine un nou mandat după alegerile legislative.

Într-un interviu pentru Channel 12 News, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, cum a procedat Israelul în urmă cu mulţi ani în cazul Ierusalimului de Est şi Platoului Golan.

“Cine spune că nu vom face asta? Discutăm despre acest lucru. Întrebaţi dacă vom trece la faza următoare? Răspunsul este da, vom trece la faza următoare. Voi extinde suveranitatea Israelului”, a spus Netanyahu.

Aproximativ 6,3 milioane de alegători sunt chemaţi să îi aleagă până la ora 22.00 locală pe cei 120 de deputaţi care îi vor reprezenta în Knesset (Parlamentul israelian). Votul pare a fi un referendum pentru sau împotriva lui "Bibi", porecla cu care toţi compatrioţii săi îl cunosc pe Netanyahu, la putere de peste 13 ani.

Benny Gantz, nou-venitul, nu este o figură necunoscută, totuși, căci Gantz a fost unul dintre șefii Statului Major ai puternicei Armate a Israelului (IDF). Un detaliu îi poate interesa pe români: tatăl lui Benny Gantz s-a născut în România.

Alegătorii vor putea să aleagă dintr-un număr record de 39 de partide care concurează la primele alegeri pentru Knesset din Israel după 2015. Se aşteaptă ca până la 14 partide să intre în Knesset.

Adevărat animal politic, ”greu de ucis” de către adversari în ”ringul politicii”, Bibi Netanyahu știe să își joace cărțile până în ultima clipă și până în cel mai mic detaliu, inclusiv pe tărâmul social media.

În ziua votului, Bibi a făcut un exercițiu de imagine, folosindu-se de Facebook și Twitter, în încercarea de a-i scoate din casă la vot, evident în beneficiul său, pe nehotărâți. A sunat la alegători, s-a prezentat drept premierul Netanyahu, a postat totul live pe Facebook. Alături de el se afla Sarah Netanyahu, care, la rândul ei, a intervenit, în încercarea de a convinge electoratul să îi voteze soțul.

Netanyahu are circa 6 milioane de followeri pe rețelele de socializare.

 

În plus, Bibi a jucat cartea Trump în campania electorală, folosindu-se de buna relație cu președintele Statelor Unite, primul care a îndrăznit să recunoască Ierusalimul drept capitală eternă a Israelului și să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Multe dintre afișele electorale din campanie i-au înfățișat pe Netanyahu și Trump, tronând pe clădiri înalte din metropola care nu doarme niciodată, așa cum este numit orașul Tel Aviv.

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, devansează partidul Likud (dreapta), al premierului Benjamin Netanyahu, dar cel mai probabil nu va obţine o majoritate după scrutinul parlamentar programat marţi.

Nehotărârea multora în privința votului este încurajată și de vremea excelentă pentru relaxare din ziua votului.

Ziua alegerilor a devenit o oportunitate pentru israelieni de a petrece timpul pe plajă, pentru un grătar alături de familie în parcurile naţionale din întreaga ţară şi de a face drumeţii de la nord la sud, precum şi de a se duce în mall-uri şi a lua parte la diverse evenimente.

În ziua liberă pentru vot, plajele şi mall-urile vor profita de temperaturile neobişnuit de calde şi de această sărbătoare naţională.

Potrivit unei noi iniţiative a Comitetului Electoral Central şi a Ministerului Transporturilor, transportul public interurban este gratuit până la sfârşitul zilei.

Primele exit-poll-uri urmează să fie difuzate după închiderea secţiilor de votare la ora 22.00. Rezultatele oficiale sunt aşteptate în timpul nopţii.

Premierul Benjamin Netanyahu a votat la Ierusalim, iar principalul său rival, Benny Gantz, în oraşul său natal Rosh Hayin.

De reținut că, potrivit legii, israelienii care trăiesc în străinătate nu au drept de vot, singurii israelieni din afara granițelor care își păstrează acest drept fiind diplomații, care au și votat, de altfel, cu câteva zile înaintea zilei alegerilor.

În imagine, ambasadorul Israelului la București, David Saranga, votând anticipat în cadrul legislativelor din Israel.

CREDIT FOTO: Marina Constantinoiu, Istvan Deak, David Saranga, Facebook

UPDATE

Rezultatele diferitelor estimări ale votului, la ieșirea de la urne, sunt foarte diferite. Victoria încă nu poate fi pronunțată de niciuna dintre tabere.

În ciuda acestui fapt, premierul în exercițiu, Benjamin Netanyahu, susține că a câțtigat alegerile, anunță CNN. De remarcat că CNN transmite în direct din Ierusalim, cu Zidul Plângerii în fundal.

Presa israeliană prezintă diverse estimări, în timp ce scrie despre cum și-au petrecut ziua liberă de vot mulți dintre alegători. Titlul zilei vine de la site-ul ynetnews.com: ”Ieșiți din apă și veniți să votați pentru mine”, le-a spus Netanyahu celor care se bucurau de soare la plaja Poleg, din Tel Aviv.

Pe Twitter, Netanyahu scrie că va începe discuțiile cu partenerii naturali, în vederea formării viitorului Cabinet, încă din seara alegerilor.

Până să mai facă presa niște calcule, și Benny Gantz și-a proclamat victoria. Noaptea e lungă, până dimineața se vor face adevăratele calcule și se vor număra voturi.

Un lucru este cert: societatea israeliană este puternic divizată. Iar în ziua votului, circa 80.000 de israelieni au profitat de faptul că au avut liber și de vremea perfectă pentru a merge la plajă, în parcuri, rezervații naturale și mall-uri.

Informaţiile date publicităţii de cele trei canale de televiziune importante din Israel trebuie privite cu precauţie, deoarece datele unor astfel de cercetări au fost dezminţite de rezultatele oficiale în trecut, aşa cum a fost în cazul precedentului scrutin din 2015.

Likud, partidul de dreapta al premierului Netanyahu, este creditat de două sondaje cu obţinerea a 33 - 36 de locuri. Coaliţia de centru-stânga Albastru-Alb a lui Benny Gantz ar urma să ocupe 36 sau 37 de locuri. Un al treilea sondaj indică obţinerea unui număr egal de locuri de către listele celor doi lideri politici: 36.

Ambii politicieni sunt departe de obţinerea majorităţii absolute (61/120) şi ar trebui să se alieze cu alte formaţiuni politice pentru putea guverna.

UPDATE MIERCURI

Politicianul Benjamin Netanyahu pare avantajat în intenţia sa de a-şi menţine postul de premier al Israelului, conform rezultatelor parţiale ale alegerilor legislative desfăşurate marţi.

Rezultatele parţiale după numărarea a 95% din voturile indică obţinerea a câte 35 de locuri atât de către Partidul Likud al premierului Netanyahu cât şi de către coaliţia Albastru-Alb a principalului său rival Benny Gantz, conform informaţiilor publicate pe site-ul Knesset-ului (parlamentul israelian) şi difuzate de canalul de televiziune 12.

Lista premierului Netanyahu pare însă să fie mai bine plasată pentru a forma o coaliţie de guvernământ.

Alte stiri din Externe

Ultima oră