IRONIE. Unul dintre judecătorii care va decide soarta ordinului lui Trump privind refugiații este un refugiat. Din România! (VIDEO)

07 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
IRONIE. Unul dintre judecătorii care va decide soarta ordinului lui Trump privind refugiații este un refugiat. Din România! (VIDEO)

Unul dintre judecătorii care va decide soarta ordinului președintelui american Donald Trump privind refugiații este, la rândul lui, un fost refugiat din România!

Decretul semnat la 27 ianuarie de către președintele american pentru a ”proteja națiunea de terorism” interzice intrarea în SUA a rezidenților din șapte țări cu majoritate musulmană (Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria, Yemen) timp de trei luni și îngheață primirea refugiaților pentru o perioadă de patru luni. Sirienii fac obiectul unei interdicții pe termen nelimitat.

Judecătorul federal Alex Kozinski, din San Francisco, s-a născut în România, fiind considerat unul dintre cei mai respectați judecători.

El a emigrat din România în Statele Unite împreună cu părinții săi, Moses și Sabine, în 1962. 
Kozinski a vorbit public despre experiența sa ca imigrant, glumind chiar că de la un presupus viitor comunist  s-a transformat instantaneu, de copil, într-un ”capitalist instant”, după prima sa călătorie dincolo de Cortin de Fier la Viena, în drum spre SUA. Acolo a făcut cunoștință cu chewing gum-ul, ciocolata și bananele.  

 

Familia Kozinski a sosit la Baltimore la finele lui octombrie 1962. Alex avea atunci doar 12 ani, Moses avea 47, iar Sabine 43.

După cinci ani petrecuți la Baltimore, familia Kozinski s-a mutat în California, căutând o climă mai caldă. Acolo, Moses a deschis un magazin, iar Alex a absolvit cursurile Facultății de Drept la UCLA.

Alex a fost numit în actuala funcție de președintele Ronald Reagan în 1985, fiind cel mai tânăr judecător de la Curtea Federală de Apel, la acea vreme.

Departamentul american de Justiţie îşi va înfrunta marţi, la Curtea de Apel federală de la San Francisco, oponenţii, în procesul privind interdicţia temporară de călătorie impusă de Donald Trump pentru cetăţenii din şapte ţări musulmane – cea mai controversată acţiune de când a fost învestit în funcţie, luna trecută.

O curte federală de apel a respins cererea Administraţiei Trump de restabili imediat decretul blocat vineri de un judecător federal.

Avocaţi ai unor state au argumentat că decretul este neconstituţional şi discriminator.

Judecătorul federal din Seattle a respins argumentele avocaţilor guvernului, porivit cărora statele nu au dreptul să conteste decretul preşedintelui Donald Trump.

Prin această hotărâre, decretul antiimigraţie rămâne suspendat până la examinarea întregului caz.

Curtea de Apel a dat Casei Albe şi statelor care contestă decretul termen până luni să prezinte noi argumente.

Avocaţi ai statelor au argumentat că interdicţiile de călătorie impuse prin decret, care afectează cetăţenii din şapte ţări, este neconstituţional.

Departamentul Justiţiei, care a făcut apelul, a argumentat că statele nu au autoritatea să conteste ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump şi nici să-i pună la îndoială judecata cu privire la riscurile la adresa securităţii naţionale.

Departamentul a subliniat că preşedintele are ”autoritatea care nu poate fi supusă revizuirii” de a împiedica orice grup de străini să intre în ţară şi a apreciat că hotărârea de vineri a judecătorului federal James Robart din Seattle este prea generală, potrivit The New York Times.

De asemenea, hotărârea judecătorului Robart este în contradicţie cu hotărârea altui judecător, din Boston, care a confirmat decretul lui Trump, a subliniat departamentul.

Zeci de companii de high-tech , între care Facebook, Google, Microsoft și Twitter, au depus o cerere în justiție împotriva ordinului dat de președintele Trump.

Acest document, depus în noaptea de duminică spre luni la o Curte de Apel, precizează că decretul prezidențial american are drept consecință producerea de pagube semnificative comerțului american, inovării și creșterii în mediul de afaceri.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră