Forțele navale iraniene au capturat cargoul danez MV Maersk Tigris

28 Apr 2015
Forțele navale iraniene au capturat cargoul danez MV Maersk Tigris
Forțele navale iraniene au capturat un cargou cu 34 de marinari la bord, informează marți presa britanică și saudită, citată de agențiile internaționale de presă. Informația a fost confirmată ulterior de Pentagon. Inițial, mass media făcuse referire la un cargou american. Ulterior, s-a dovedit că nava aparține companiei daneze Maersk.

Potrivit media britanice și saudite, vasul comercial ar fi intrat fără permisiune în apele teritoriale ale Iranului. Cargoul a fost escortat către portul Bandar Abbas, pe coasta sudică a Iranului. Potrivit Pentagonului, navele iraniene ar fi fost în număr de cinci.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că nava se numește MV Maersk Tigris și se află sub pavilionul Insulelor Marshall. Echipajul cargoului a ignorat inițial navele de patrulare iraniene care i-au cerut să pătrundă mai mult în apele teritoriale iraniene, dar în cele din urmă s-a conformat după mai multe salve de avertisment, a declarat col. Steve Warren.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, MV Maersk Tigris, care nu avea cetățeni americani la bord, se afla în Strâmtoarea Ormuz când s-a produs incidentul.

Avioane americane și distrugătorul USS Farragut au răspuns unui apel SOS al navei capturate și monitorizează în prezent situația, a mai precizat sursa citată.

Potrivit Reuters, care citează date privind monitorizarea navigației, cargoul Maersk Tigris s-ar fi aflat în apropiere de portul Bandar Abbas în jurul orei 15.30 GMT, în condițiile în care destinația sa anunțată era portul Jebel Ali, din Emiratele Arabe Unite.

Contactat de Reuters, administratorul cargoului a refuzat să comenteze despre situația navei. MV Maersk Tigris este operat de compania Rickmers Ship Management din Singapore, care face parte din grupul Rickmers, cu sediul la Hamburg. (agerpres.ro)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră