Ion Sturza a fost desemnat candidat la funcția de premier al Republicii Moldova

21 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Ion Sturza a fost desemnat candidat la funcția de premier al Republicii Moldova


Potrivit legii, acesta are la dispoziție două săptămâni pentru a prezenta componența Guvernului, care urmează să aprobe în comisii și să o voteze sau nu în plenul Parlamentului. Toată procedura nu poate dura mai mult de 45 de zile, scrie agora.md.
Luni după-amiază președintele Republicii Moldova a avut o nouă rundă de consultări cu reprezentanții PLDM, PD, PL și grupul Leancă. Dar, pentru că partidele proeuropene nu au ajuns la un numitor comun asupra unui candidat la funcția de premier, președintele a decis să facă uz de dreptul său și să decidă singur pe cine desemnează.
Ion Sturza a fost premier în perioada februarie - decembrie 1999.
În calitatea sa de ministru al Economiei și prim-ministru, Ion Sturza a inițiat și realizat un număr de reforme economice și sociale importante pentru Republica Moldova, ca reforma teritorială, bugetar-fiscală, agrară. Au avut loc privatizări importante cu investitori strategici, scrie agora.md.
La 5 noiembrie 1999, o nouă majoritate parlamentară constituită din comuniști, creștin-democrați și independenți desprinși de formațiunile de centru-dreapta - votează împotriva privatizării mai multor întreprinderi din industria vinului și tutunului, contrar condițiilor puse de organismele financiar-bancare internaționale.
FMI, Banca Mondială și ceilalți creditori anunță suspendarea finanțării Republicii Moldova.
La 9 noiembrie 1999 aceeași nouă majoritate votează cu 58 de voturi pentru demiterea Guvernului Sturza, demitere sprijinită și de președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

UPDATE

Premierul desemnat Ion Sturza a spus că dorește să formeze un nou Guvern din oameni „integri”, „patrioți” și „profesioniști” și a respins acuzațiile de dublă loialitate provocate de faptul că are pașaport românesc și interese de afaceri în România, scrie europalibera.org.

„Nu există altă țară decât Republica Moldova”, a spus premierul desemnat. Sturza a mai spus că neînțelegerile sale cu Partidul Democrat sunt acum de domeniul trecutului și că are nădejde să obțină destule voturi în Parlament pentru viitorul său Guvern.

Alte stiri din Externe

Ultima oră