INCREDIBIL. Fostul premier britanic, Tony Blair, ÎŞI CERE SCUZE pentru invazia din Irak! După 12 ani

25 Oct 2015
INCREDIBIL. Fostul premier britanic, Tony Blair, ÎŞI CERE SCUZE pentru invazia din Irak! După 12 ani
După 12 ani, multe urechi vor auzi ce ar fi dorit să audă nu acum, ci atunci. Căci mulţi s-au opus invaziei din Irak. Într-un documentar pe care postul de televiziune american CNN îl va difuza luni, fostul premier laburist britanic Tony Blair ÎŞI CERE SCUZE pentru invazia din Irak din 2003 şi recunoaşte o parte din responsabilitate pentru ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic.

Probabil istoria aşa se scrie. Întâi se trece la acţiune, cu sau fără acorduri internaţionale, cu sau fără respectarea dreptului internaţional, apoi, după ce trec anii, cineva spune că a fost o idee greşită.

Fostul premier laburist britanic îşi exprimă acum pentru prima oară o mea-culpă parţială privind invazia din Irak, din 2003. Regatul Unit era atunci unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite în acest război. Despre scuzele exprimate de Blair în documentarul CNN scrie deja presa britanică, preluată apoi de cea din toată lumea.

„Îmi cer scuze pentru faptul că informaţiile date de serviciile secrete erau false”, declară Tony Blair, potrivit Mail on Sunday, ca răspuns la o întrebare privind absenţa armelor de distrugere în masă în Irak. Acestea au fost, de fapt, motivul pentru care s-a pornit invazia din Irak!

„Îmi cer scuze şi pentru anumite greşeli de planificare a ceea ce trebuia să urmeze după înlăturarea lui Saddam, şi eroarea noastră de înţelegere a ceea ce se petrecea când regimul irakian era înlăturat de la putere”, adaugă fostul premier britanic.

Totuşi, el spune că îi este dificil să se scuze pentru că liderul de la Bagdad, Saddam Hussein, a fost înlăturat. „Chiar şi azi, în 2015, cred că este mai bine că nu mai este aici”, susţine fostul premier britanic.

Confesiunea lui Blair era așteptată de 12 ani de un mare număr ce cetățeni ai Marii Britanii care s-au opus și au manifestat, de-a lungul timpului, împotriva implicării țării în conflict. 
Blair recunoaşte că războiul din Irak a fost unul dintre factorii care au provocat ascensiunea Statului Islamic. “Bineînţeles, nu puteţi spune că unii dintre noi, care l-au înlăturat pe Saddam în 2003 nu au nicio responsabilitate în situaţia din 2015”, subliniind în acelaşi timp impactul Primăverii Arabe şi faptul că Statul Islamic a pornit din Siria şi nu din Irak.

Pentru unii politicieni britanici, aceste declaraţii îi permit lui Tony Blair să anticipeze criticile care îi vor fi adresate după publicarea raportului Comisiei Chilcot.

Lansată în 2009, această anchetă se referă la intervenţia Regatului Unit în Irak şi vrea să afle dacă Guvernul a acţionat pripit şi pe baza unor informaţii care puteau fi eronate.

Calendarul publicării concluziilor Comisiei Chilcot va fi anunţat în noiembrie, scrie huffingtonpost.fr. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră